Tri aprila prođoše, a prečistača nema

Predsednik opštine Vrbas o izgradnji centralnog prečistača za otpadne vode. (sajt opštine Vrbas, 24. 1. 2012. godine)
„Sada se rade pripremni radovi, dok će od aprila (2012.) krenuti u ubrzane radove.“

Gradnja centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u opštini Vrbas najavljuje se još od leta 2009, a njen početak je planiran za april 2010. godine

„Izgradnja centralnog prečistača za preradu otpadnih voda u opštini Vrbas trebala bi da počne u aprilu 2010. godine, a tenderska dokumentacija za ovaj projekat mora biti gotova do 25. avgusta (2009).“

sajt opštine Vrbas, 6. 8. 2009. godine

To se, međutim, nije dogodilo jer je opština imala problem sa izvođačima radova, francuskom kompanijom „Veolija“ koju je izabrala Evropska komisija kao najveći investitor ovog projekta. Radovi su odloženi za april 2011, ali ni tada nisu otpočeli. Tako se ušlo i u 2012. bez prečistača. Tada je predsednik opštine obećao da izgradnja kreće, opet, u aprilu.

Prema saznanjima Istinomera od nadležnih iz JP „Direkcija za izgradnju“ Vrbas ni ta najava nije realizovana. Izgradnja je još uvek u pripremnoj fazi i na gradilištu na Velikom bačkom kanalu prema Bačkom Dobrom Polju ništa se konkretno ne radi. U Direkciji su nam objasnili da se tek kopaju bazeni, a betoniranje bazena još nije počelo, kao ni ugradnja postrojenja sa pumpama.

Pošto radovi na izgradnji prečistača još nisu uzeli maha, predsedniku opštine Istinomer dodeljuje ocenu „neispunjeno“.

Zagađenje pluta od Bačke do Crnog mora
Zagađenost Velikog bačkog kanala je višedecenijski problem i crna tačaka na ekološkoj mapi Evrope. Otpadne vode iz kanala odlaze u Tisu i dalje u Dunav, čime se zagađuju i druge zemlje u tom slivu. Prema prvobitnom planu, potpisivan ugovor o izgradnji centralnog prečistača, pomenut je rok za izgradnju od godinu i po dana. To znači da je krajnji termin za završetak radova kraj 2012. godine.