Topla voda nosi banju i posao

Predsednik Vlade Vojvodine o izgradnji geotermalne bušotine i otvaranju banje u Bečeju. (Bečejski mozaik, 7. 4. 2011. godine)
„Mi smo preko Fonda za kapitalna ulaganja 44 miliona dinara usmerili u ovaj projekat, pa će on doneti stotine radnih mesta, što ljudi zaposlenih u banji, što onih koji će kooperantski sarađivati, reč je o proizvođačima hrane, trgovcima, prevoznicima…“

U trenutku kada je vojvođanski premijer obišao radove na bušotini dubine 1.057 metara taj posao je već prilično odmakao. Preduzeće „Hidrosonda“, koje je sprovodilo bušenje, završilo je svoje obaveze već narednog meseca, ali novac, koji je Pajtić obećao, nije dobilo iz Fonda za kapitalna ulaganja.

Što se tiče drugog dela priče – otvaranja banje – za nju se lokalna samouprava potrudila da je upropasti. Tender je raspisan u julu 2011, ali je umesto izgradnje, „otvaranja stotine novih radnih mesta“ u ovoj posrnuloj bačkoj opštini i privlačenje turista, došlo do svađe opštinskih čelnika zbog izbora partnera za izgradnju.

U javnom pozivu za gradnju termalne banje, hotela i pratećih sadržaja, tražen je partner u investiciji vrednoj 30 miliona evra. Projekat je zamišljen da se dvojako koristi termalni izvor. Deo toplotne energije bi se koristio u daljinskom grejanju, a deo kao osnov za izgradnju banje. Međutim, i pre početka tendera to pitanje je razjedinilo ondašnju vladajuću koaliciju jer je tadašnji predsednik opštine Peter Knezi iz Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) protežirao mađarsku kompaniju, a predsednik lokalne skupštine i član Demokratske stranke Dušan Jovanović austrijsku. I vrsta partnerstva sa budućim investitorom bio je kamen spoticanja opštinskih čelnika. Sve to dovelo je do toga da tender nije bio uspešan.

Politička nesloga između koalicionih partnera DS-a i SVM-a u prošlom sazivu opštinske vlasti definitivno se odrazila negativno na tu investiciju, ali i ne samo to.

„Promena vlasti u opštini je direktno uticala da se odustane od tendera i projekat ne nastavi, zatim lokalna samouprava je opterećena dugom prema Hidrosondi, iako je to bila obaveza Fonda da finansira. Imamo obećanje iz Fonda da će izvođač biti plaćen. Osim toga, nije urađena studija opravdanosti za izgradnju banje. To odbija ozbiljne ulagače, naročito iz EU i zato tražimo renomiranu EU firmu koja će uraditi dokumentaciju – studiju opravdanosti kako bi svaka banka i ulagač prihvatio takvu investiciju baš u Bečeju. Očekujemo da će do marta 2013. studija biti gotova i potom raspisujemo tender. U zavisnosti od studije opravdanosti spremni smo da razgovaramo o svakom vidu partnerske saradnje s investitorom. Bušotina i zemljište na kom će se graditi banja jeste opštinsko i želimo da se deo termalne energije iskoristi za grejanje kuća i stanova Bečejaca, a banja i prateći sadržaji biće komercijalni“, kazao je član bečejskog opštinskog veća za regionalnu i prekograničnu saradnju Mikloš Đurčik (Istinomer 18. 11. 2012. godine).

Veoma skupa bušotina propada i nije plaćena, izgradnja je odložena na neodređeno vreme, a novih radnih mesta, kao ni turista, nema. Zbog svega toga vojvođanski premijer dobija ocenu „neispunjeno“.