“Tiršovu 2” završavamo do kraja 2022, a moguće i pola godine ranije

Predsednik Srbije o izgradnji dečje klinike „Tiršova 2“. (TV Pink, 21. 9. 2018. godine)
“Konzervativni rok je da ćemo završiti novu ‘Tiršovu’ ili ‘Tiršovu 2’, kako je Radojičić nazvao taj projekat, do kraja 2022. godine. Mi ćemo da pojurimo da to bude šest meseci ranije, ali mislim da je to realan rok.”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, pre tačno četiri godine, zajedno sa tadašnjim gradonačelnikom Beograda Zoranom Radojičićem posetio Univerzitetsku dečju kliniku „Tiršova”, navodeći da će nova bolnica „Tiršova 2“ biti završena do kraja 2022, dodajući da će „pojuriti“ da to bude i pola godine ranije.

TV Pink, 21. 9. 2018. godine
“Dečja bolnica je jedan od prioriteta. Konzervativni rok je da ćemo završiti novu ‘Tiršovu’ ili ‘Tiršovu 2’, kako je Radojičić nazvao taj projekat, do kraja 2022. godine. Mi ćemo da pojurimo da to bude šest meseci ranije, ali mislim da je to realan rok. Je li tako, Marko? Preko toga će teško da ide, osim ako nešto ne zabrljamo. Znači, rok je kraj 2022. godine, nekome to izgleda daleko, ali to je za četiri godine, a imaćemo potpuno novu bolnicu i potpuno drugačije uslove.”

Kako je naglašeno, nova bolnica nalaziće se u Deligradskoj ulici i neće biti samo klinika za decu iz Beograda, već iz cele  Srbije i regiona.

Beoinfo, 21. 9. 2018. godine
'Sa najpoznatijim kompanijama u oktobru počećemo da radimo studiju izvodljivosti i procena je da će nas izgradnja nove klinike koštati oko 54 miliona evra', naglasio je Vučić, najavivši da država planira da izmesti GAK 'Narodni front', jer želi da deca i majke imaju još bolje uslove.'

Inače, još u januaru te 2018, pred početak kampanje za beogradske izbore, Zoran Radojičić, tadašnji direktor “Tiršove” i nosilac liste SNS, a potom i novi gradonačelnik Beograda, tvrdio je da će nova zgrada “biti završena u narednih četiri-pet godina”. Tada je potpisan ugovor za studiju izvodljivosti, a sredstva su, naglašeno je, obezbeđena iz Slovačkog fonda za inkluzivni rast, dok je vrednost granta 250.000 evra. Tom prilikom ministar zdravlja Zlatibor Lončar napomenuo je da „posle višegodišnjih napora imamo i novac i lokaciju za izgradnju“.  Godinu dana kasnije, u aprilu 2019, predsednik Srbije istakao je da je u Deligradskoj ulici određena lokacija, a početak radova najavio je za proleće 2020.

Povezan sadržaj

Početkom februara 2020. Skupština Srbije usvojila je Zakon o potvrđivanju okvirnog sporazuma o zajmu između Banke za razvoj Saveta Evrope i Republike Srbije za projektni zajam za izgradnju nove klinike, ali od prolećnih radova nije bilo ništa.  U maju 2020. gradonačelnik Beograda izjavio je da bi radovi mogli da startuju krajem te godine ili početkom 2021, da bi u oktobru 2021. saopštio da su počeli radovi na iskopnoj jami i da se „i u večernjim satima vredno radi na ovom gradilištu“. Naglasio je da vrednost radova prve faze iznosi 6,2 miliona dinara. Početkom ove godine, pred nove parlamentarne i beogradske izbore, Radojičić daje i novi rok – 2024. godina. A krajem maja predsednik Vučić, tokom obilaska radova na izgradnji „Tiršove 2“ zajedno sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem, postavlja još jedan rok za završetak dečje klinike – do početka 2025. „Za dve i po godine napraviti ovako nešto je zaista veliki uspeh. Ovo će biti prvoklasna ustanova. Sve ono što je najbolje na tržištu biće u ovoj bolnici. Sve će u njoj biti nemačko od opreme“, rekao je tada Vučić.

Tanjug, 30. 5. 2022. godine
“Ovi pripremni radovi koji su verovatno najkomplikovaniji deo posla biće završeni do novembra meseca i tada krećemo u izgradnju svih neophodnih kapaciteta, a ukupno će biti izgrađeno 60.000 kvadratnih metara, od toga 40.000 medicinskog prostora, a 20.000 kvadratnih metara će biti garaže, magacini, parkinzi, sve ono što je neophodno da bi jedan, usudiću se da ga nazovem, Klinički centar za decu, mogao da postoji.“

Budući da nakon četiri godine od izjave Aleksandra Vučića da je „realan rok“ da ceo projekat bude završen do kraja 2022. izgradnja „Tiršove 2“ nije odmakla dalje od temelja, a da je novi rok za završetak pomeren na početak 2025. godine, obećanje predsednika Srbije ocenjujemo kao neispunjeno

Foto: FoNet/Aleksandar Barda