Telekom: Berza ili „daj šta daš“

Ministarka za telekomunikacije o planovima za poslovanje Telekoma Srbije. (Politika, 21. septembar 2008. godine)
„Telekom Srbija izlazi na neku od svetskih berzi, Frankfurt ili London, to će reći privatizacioni savetnik koji treba uskoro da bude izabran“.

Toliko je davno bilo da smo skoro svi zaboravili na ovu ambicioznu ideju Vlade Srbije. U početku je sve izgledalo kao da će plan biti realizovan, jer je ubrzo posle ove izjave ministarke, Agencija za privatizaciju preporučila Vladi Srbije da privatizacioni savetnik za Telekom bude investiciona banka „Morgan Stenli“.

„Očekuje se da trgovanje akcijama tog preduzeća (Telekoma) na Londonskoj i Beogradskoj berzi počne krajem ove ili početkom 2009. godine.“

Tanjug, 24. 09. 2008. godine

Međutim, već u oktobru se nešto izjalovilo, pa ugovor sa izabranim savetnikom nije potpisan. Ministarka nas je obavestila da „neće biti promena u izboru savetnika za Telekom“ i da „očekuje se potpisivanje ugovora sa privatizacionim savetnikom“, ali da su planovi oko berze promenjeni.

„Telekom neće izaći na berzu sledeće godine jer zbog svetske finansijske krize nisu dobri uslovi za inicijalne javne ponude srpskih preduzeća.“

Emportal, 28. 10. 2008. godine

A onda je i savetnik „Morgan“ u zemlju propao, kao i sve ranije priče o svetskim berzama. O Telekomu se ćutalo godinu dana, a onda je 26. marta 2010. godine Vlada donela odluku o prodaji 40 odsto akcija ovog preduzeća na međunarodnom tenderu. „Morgana“ više niko ne spominje, već se traži novi savetnik.

„Ministarstvo finansija je objavilo tender za izbor savetnika za prodaju 40 odsto akcija u Telekomu Srbija.“

Tanjug, 12. april 2010. godine

Ministarka je objasnila da će tender za savetnika biti zatvoren 10. maja, ali i šta sve “izabraniku“ može da padne na pamet:

„Finansijski savetnik bi mogao da predloži da država proda manje ili više od 40 odsto udela u toj kompaniji.“

Beta, 3. maj 2010.

Tako se od izlaska na svetske berze i duplog biranja savetnika za prodaju Telekoma stiglo do prodaje manje-više 40 odsto njegovih akcija. Istinomer stoga ministarkino obećanje ocenjuje kao neispunjeno.