Jasna Matić

Datum rodjenja: 14. 11. 1964.
Mesto:
Datum rodjenja: 14. 11. 1964.
Mesto:

Rođena 1964. u Beogradu.

U Beogradu završila osnovnu školu, Petu beogradsku gimnaziju i diplomirala na Građevinskom fakultetu. Zvanje magistra poslovnog upravljanja stekla je na Univerzitetu Vašington u Sent Luisu. 

Profesionalnu karijeru počela je kao projektantkinja čeličnih konstrukcija i menadžerka projekata, na čemu je radila pet godina. U periodu 2000-2001. godine bila je konsultantkinja Svetske banke u Vašingtonu na analizama stanja i potreba u informacionim i komunikacionim tehnologijama. 
 
Od 2001. do 2002. godine bila je specijalna savetnica potpredsednika Vlade Miroljuba Labusa.
 
U periodu od 2002. do 2004. godine radila je za američku konsultantsku kuću „Booz Allen Hamilton“, kao vodeća savetnica za konkurentnost na USAID–ovom projektu povećanja konkurentnosti srpske ekonomije.
 
Aprila 2004. godine postavljena je za direktorku Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza Republike Srbije (SIEPA). 
 
Od maja 2007. godine obavljala je posao državne sekretarke u Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, gde je rukovodila sektorima vezanim za ekonomske odnose sa inostranstvom, kao i sektorom za konkurentnost i infrastrukturu kvaliteta.
 
Od jula 2008. godine bila je na funkciji ministarke za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Srbije.
 
Sa te funkcije pozicije razrešena je početkom marta 2011. godine, a postavljena je na mesto sekretarke u Ministarstvu kulture, informisanja i informacionog društva.
 
Od oktobra 2012. godine bila je savetnica za kompetitivnost i ekonomiju znanja u Ministarstvu finansija. Na toj funkciji je bila do rekonstrukcije Vlade Srbije u septembru 2013. 
 
Bila je članica Glavnog odbora G17 Plus, a potom funkcionerka Ujedinjenih regiona Srbije i predsednica resornog odbora URS za telekomunikacije.
 
U martu 2014. uhapšena je i osumnjičena za zloupotrebu službenog položaja u SIEPA. Tužilaštvo za organizovani kriminal protiv nje i još nekoliko bivših rukovodilaca SIEPA podiglo je optužnicu u februaru 2015. godine.
 
U julu 2020. pred Višim sudom u Beogradu završen je krivični postupak protiv nje i njenih saradnika. Oni su prvostepeno osuđeni na ukupno dve godine i sedam meseci zbog zloupotrebe službenog položaja u SIEPA, kojom su, kako se ističe, oštetili budžet Srbije za oko 40 miliona dinara, a sebi i drugima pribavili imovinsku korist od 25 miliona.

„Jasna Matić bivša direktorka Agencije osuđena je na sedam meseci kućnog zatvora bez elektronskog nadzora, a njeni saradnici Vesna Perić i Bojan Janković na istu kaznu u trajanju od po godinu dana. U ime agencije oni su potpisali 600 autorskih ugovora, iako za takve ugovore nije bilo potrebe. Kako sud obrazlaže u presudi, reč je o fiktivnim ugovorima na osnovu kojih nisu proizvedeni autorski radovi.“ (N1, 21. 7. 2020. godine) 

 
Foto: FoNet/Nenad Ðorđević 
Poslednji put ažurirano: 21. 7. 2020.