Tadić je principijelan, ali ne i DS

Lider LSV o koaliciji sa Borisom Tadićem. (Večernje novosti, 14. 2. 2014. godine)
"Sa DS smo imali ozbiljne nesporazume, jer nisu poštovali elementarna pravila političkog bontona. Recimo, osvojili smo duplo više glasova od SVM na pokrajinskim izborima, ali su Mađari dobili mesto predsednika Skupštine. To govori o samovolji i guranju od sebe tradicionalnih koalicionih partnera. Takvih nesporazuma sa Tadićem nije bilo."

Na pitanje zašto se opredelio za koaliciju sa Novom demokratskom strankom Borisa Tadića, a ne sa LDP ili DS, lider LSV-a odgovorio je da je ta stranka sa „DS imala ozbiljne nesporazume, jer nisu poštovali elementarna pravila političkog bontona“. Čanak je istakao da je za predsednika Skupštine Vojvodine izabran predstavnik SVM, a ne LSV, iako je njegova stranka osvojila više glasova od SVM na pokrajinskim izborima napominjući da „takvih nesporazuma sa Tadićem nije bilo.“

Međutim, predsednik Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) Ištvan Pastor izabran je većinom glasova poslanika za predsednika Skupštine Vojvodine još 22. juna 2012, u vreme kada je Boris Tadić bio neprikosnoveni lider Demokratske stranke. Takođe, Liga socijaldemokrata Vojvodine podržala je izbor Pastora, a LSV je sa DS i SVM formirali su Vladu Vojvodine, a ta koalicija traje i danas.

Čanak ističe da ni nova koalicija LSV i NDS neće uticati na rušenje koalicije sa DS.

„Verujete li da ćete ostati u pokrajinskoj vlasti nakon što ste ušli u koaliciju sa Tadićem?
Ne verujem da je gospodin Pajtić u koordinatama takvog razmišljanja. U ovom trenutku je važno fokusirati se na republičke izbore, a njihov rezultat će biti jasan indikator šta dalje treba raditi u Vojvodini.“
Večernje novosti, 14. 2. 2014. godine

Budući da je Pastor izabran na čelo pokrajinskog parlamenta u vreme kada je na čelu demokrata bio upravo Boris Tadić, a da Čanak tvrdi da „takvih nesporazuma sa Tadićem nije bilo“, kao i da je LSV i dalje u koaliciji sa DS u izvršnoj vlasti Vojvodine, smatramo da je u pitanju nedoslednost lidera LSV.