Svi u vrtić

Obećanje gradonačelnika Beograda da do kraja 2009. neće biti lista čekanja za upis dece u obdaništa (Politika, 28. 10. 2008. godine)
„Do kraja 2009. godine svako dete imaće mesto u vrtiću i više neće biti potrebe za spiskovima čekanja u državnim obdaništima.“

Međutim, ni krajem 2009., a ni u aprilu 2010., kako je kasnije najavljivano, liste čekanja za upis dece u predškolske ustanove nisu ukinute. Đilas je više puta isticao da je izgradnja dečijih obdaništa jedan od prioriteta gradske vlasti, rok za njihovo otvaranje nekoliko puta je pomeran, a gradonačenik je precizirao da se njegovo obećanje odnosi samo na decu čija oba roditelja rade.

Do januara sledeće godine biće izgrađeno 12 vrtića sa 2.300 mesta za beogradske mališane, a liste čekanja za upis u obdanište biće ukinute.

Politika, 30. 4. 2009. godine

Sva deca sa oba zaposlena roditelja imaće svoje mesto u vrtiću najkasnije do aprila sledeće godine.

Blic, 4. 5. 2009. godine

U beogradskim vrtićima do kraja juna biće ukinute liste čekanja za upis dece čija su oba roditelja zaposlena.“

gradska sekretarka za dečiju zaštitu Ljiljana Jovčić, Studio B, 14. 1. 2010. godine

Liste čekanja značajno su smanjene, problem je rešen u nekoliko gradskih opština gde u novim objektima boravi oko 1.500 novoupisane dece, ali su ostali mališani morali su da sačekaju kraj 2010. godine.

„Za sada Novi Beograd, Voždovac, Savski venac, Mladenovac, Lazarevac, Sopot i Barajevo nemaju liste čekanja da će do kraja godine otvoriti još osam vrtića u kojima će boraviti 1.566 mališana od 2.000, koliko ih je trenutno na čekanju u prestonici.

gradska sekretarka za dečju zaštitu Ljiljana Jovčić, Politika, 11. 3. 2010. godine

„Broj dece koja su čekala da se upišu u vrtiće na području Beograda do pre nekoliko meseci izražavao se u hiljadama. Sada ima svega stotinak dece koja ne pohađaju nijednu predškolsku ustanovu. Taj broj obuhvata i decu roditelja koji nisu hteli da upišu mališane u jedan od ponuđenih vrtića, već njima najbliži.
gradska sekretarka za dečju zaštitu Ljiljana Jovčić, Blic, 9. 12. 2010. godina

Budući da je u prethodnih 18 godina u Beogradu otvoreno samo dva do tri vrtića i da je u jednom trenutku oko 5.000 dece čekalo na upis u njih, Istinomer, i pored probijanja rokova, obećanje gradonačelnika ocenjuje sa „skoro ispunjeno“.