Svi junaci nikom ponikoše…

Premijer Mirko Cvetković o povlačenju tužbe Hrvatske za genocid. (Fonet, 19. 3. 2009. godine)
„Pozvaćemo Hrvatsku da svoju tužbu za genocid protiv Srbije povuče iz procedure. Srbija bi u tom slučaju odmah bila spremna da povuče svoju kontratužbu.“

Premijer srpske vlade Mirko Cvetković je uoči posete svog hrvatskog kolege, Iva Sanadera, nekoliko puta najavio da bi trebalo otvoreno pozvati Hrvatsku da povuče tužbu protiv Srbije za genocid podnetu Međunarodnom sudu pravde u Hagu. Iz Cvetkovićevih najava moglo se zaključiti da bi povlačenje hrvatske tužbe i srpske kontratužbe trebalo da bude jedna od glavnih tema sastanka dva premijera. Delovalo je, takođe, kao da je Cvetković spreman da se, na odvažan način, uhvati u koštac sa problemom koji nijedna vlada pre njegove nije uspela ili htela da reši.

Međutim, ono što je usledilo na konferenciji za štampu koju su Cvetković i Sanader održali po završenom sastanku, a samo dan posle Cvetkovićeve izjave, raspršilo je iluzije o tome da će srpska vlada rešiti problem međunarodne tužbe na najavljeni način.

U prilično šturom osvrtu na pitanje o hrvatskoj tužbi, Cvetković je rekao da je fokus sastanaka bio na „pitanjima koje je moguće rešiti“ i potpuno zanemario svoju pređašnju čvrstu rešenost da pozove Hrvatsku da povuče tužbu.

„Svi smo svesni činjenice da postoje određene krupne razlike između Hrvatske i Srbije, pre svega u domenu teritorijalnog integriteta i suverineta, konkretno u priznanju nezavisnosti Kosova i Metohije. Isto tako u pogledu tužbe za genocid… Međutim, mi smo bili na stanovištvu da se otvore pitanja koja je moguće rešiti i da se malo pogleda i u budućnost, a da se ova pitanja i dalje drže i rešavaju se, na način kako se bude kretalo i kako budućnost bude dolazila.“

Fonet, 20. 3. 2009. godine

S obzirom na činjenicu da svi detalji sastanka dva premijera nisu poznati javnosti, ekipa Istinomera je u poziciji da oceni samo doslednost Cvetkovića u njegovom stavu, a iz analize izjava koje je dao u roku od samo jednog dana, jasno je da je jedina moguća ocena za premijera u ovom slučaju „nedosledno“.

Naslovna fotografija: FoNet/Zoran Mrđa