Sve više penzionera, sve manje zaposlenih

Državni sekretar Ilić o odnosu zaposlenih i penzionera u Srbiji u narednim godinama. (Tanjug, 16. 12. 2009. godine)
„Broj penzionera u Srbiji će u narednim godinama rasti, a broj novih radnih mesta neće pratiti tako brz porast broja penzionera.“

Kamo sreće da je to samo crna slutnja, ali ovo je već surova realnost Srbije. Trend rasta penzionera traje već godinama i posledica je kako toga što mladi napuštaju zemlju, tako i povlastica kao što su beneficirani radni staž i invalidske penzije. Stručnjaci kažu da bi optimalan odnos radnika i penzionera trebalo da bude 4:1, a u Srbiji je taj odnos gotovo stigao na nivo 1:1 jer trenutno imamo 1,6 miliona penzionera i 1,85 miliona zaposlenih.

U Srbiji na 100 zaposlenih, ne računajući poljoprivrednike, imamo 85 penzionera i 41 nezaposleno lice.

Ekonomija.org, 21. 12. 2009. godine

U isto vreme i broj nezaposlenih, kako kaže direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Dejan Jovanović, raste u poslednjih godinu dana.

U Srbiji je krajem februara 767.000 građana bilo nezaposleno, što je za nešto više od 21.000 nego u istom mesecu prošle godine.

Blic, 08. 04. 2010. godine

Ako usled krize poslodavci nastave sa otpuštanjima, broj zaposlenih bi uskoro čak mogao da bude manji od broja penzionera i nezaposlenih. Da stvar bude još poraznija državni sekretar Slobodan Ilić nam je obznanio da Vlada nema adekvatan odgovor na taj gorući problem.