Sve što obećamo, ispunimo

Gradonačelnik Beograda o ispunjavanju obećanja. (RTV Pink, 30. 10. 2016. godine)
„Sve ono što smo obećali do sada, uvek smo ispunili, nema razloga da obećamo nešto i da ne ispunimo.“

Gradonačelniče Beograda, čitajte Istinomer – prva je reakcija na izjavu Siniše Malog u jutarnjem programu RTV Pink da sve što gradske vlasti obećaju, ispune. Druga je, kolege, čitajte i vi da biste mogli svoj novinarski zadatak da obavite valjano podsetivši gradonačelnika na obećanja za početak izgradnje metroa, pešačku stazu na Brankovom mostu ili da ga pitate koliko je građane koštala prošlogodišnja organizacija Nove godine. Lista je duga. 

Naime, kada se sve sabere i oduzme 66 odsto svih gradonačelnikovih obećanja koja su se našla na Istinomeru ocenjena su sa „neispunjeno“, „ni započeto“ ili sa „krenuli, pa stali“. 
Opet je aktuelna priča o organizaciji dočeka Nove godine, pa je red podsetiti se na neispunjena obećanja Siniše Malog da će u Beograd doći 90 hiljada Bugara, kao i da će izveštaj o troškovima za organizaciju dočeka biti objavljen javno.
Niz se nastavlja. Kada je Mali posetio London u oktobru 2014. godine obećao je da će izgradnja prve linije metroa početi 2016. godine. Danas od toga, građani su svedoci, nema ništa. 
Mala hala Kombank arene trebalo je već da bude gotova prema ranijim obećanjima, a wi-fi, video nadzor i klima uređaji u svim novim autobusima koje je Mali najavio za početak 2016. godine predviđeno je da se dogodi tek početkom sledeće godine. 
Osim gradonačelnika i gradski menadžer Goran Vesić bio je dosta uspešan u davanju nerealnih obećanja. Čak dve godine je prošlo od izjave da će pešačka staza na Brankovom mostu biti otvorena. Umesto da pešaci u smeru od Novog Beograda ka Centru idu svojom stranom mosta, gradska uprava je opet raspisala tender za izvođenje radova na ovom delu mosta. 
Ako je i ovaj, čini se bezazlen projekat dobio pečat neispunjeno, nema razloga da se čudimo što ni obećanje o otpočinjanju radova na rekonstrukciji Slavije do kraja juna 2016. takođe nije dobilo pozitivnu ocenu. 
Opet je niz sve duži i duži, pa smo nedavno listi Vesićevih neispunjenih obećanja dodali i to da će Statut grada Beograda biti donet do polovine 2016. godine. Dve godine je prošlo i od obećanja da će projekat za Muzej grada Beograda biti gotov do kraja 2014. godine. Pogađate, neispunjeno obećanje. 
Dakle, ako samo godinu dana unazad pogledamo šta su nam gradske vlasti obećavale jasno je da se rokova ne drže, a ne zanima ih mnogo ni pojam preuzimanja odgovornosti za javno izgovorene i prekršene reči. Kao da to nije dovoljno, u javnost se iznose tvrdnje da je vlast bezgrešna i da sve što obeća ispuni. S obzirom da Istinomer kontinuirano dokazuje da to nije tako, izjavi Siniši Malog sleduje ocena kratke noge
Inače, ocenu „Kratke noge“ Siniša Mali dobio je čak sedam puta u kategoriji istinosti što ga čini i šampionom u davanju neutemeljenih izjava.