Svaka moja fotelja mi je draga

Lider Jedinstvene Srbije o činjenici da je istovremeno i republički poslanik i gradonačelnik Jagodine. (NIN, 26. 11. 2009. godine)
„Ja možda sedim u dve fotelje, ali nisam ni u kakvom sukobu interesa.“

Markovićeva tvrdnja, u vreme kada je izrečena, bila je suprotna onome što stoji u Zakonu o sprečavanju sukoba insteresa pri vršenju javnih funkcija. Naime, prema članu 9. tog zakona funkcioner ne sme da ima drugu funkciju „u bilo kom pravnom licu sa učešćem državnog kapitala“.

Republički odbor za rešavanje o sukobu interesa ukazao je da Marković jeste u sukobu interesa i pozvao ga da se odrekne jedne od svojih funkcija. On je, međutim, zadržao obe funkcije.

Početkom godine, na snagu je stupio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije i on je trebalo da obaveže funkcionere da se opredele za samo jednu javnu funkciju.

„Oni koji su 1. januara zatečeni u vršenju dve ili više javnih funkcija imaju zakonsku obavezu da se u roku od 90 dana, odnosno do kraja marta, opredele za samo jednu funkciju koju će ubuduće obavljati.“

zamenik direktora Agencije za borbu protiv korupcije Vladimir Janković, Politika, 21. 01. 2010. godine

Palma se, kao i većina njegovih kolega, i nakon isteka tog roka nije izjasnio koju funkciju želi da zadrži.

S obzirom da je Dragan Marković bio u sukobu interesa i pre stupanja na snagu novog Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, a u skladu sa Zakonom o sprečavanju sukoba interesa, Istinomer njegovu izjavu ocenjuje kao neistinitu.

Ustavni sud je, u međuvremenu, privremeno suspendovao odredbu zakona o zabrani vršenja duplih funkcija, i vratio Zakon pred Skupštinu Srbije od koje očekuje savetodavno mišljenje o ustavnosti zakona.