Šutanovac je kupio aparat za prisluškivanje

Ministar odbrane optužuje Dragana Šutanovca da je kupio aparat za prisluškivanje dok je bio na čelu Ministarstva odbrane. (Blic, 26. 1. 2015. godine)
“Uređaj o kome mi vi pričate, gospodine Šutanovac, a ja sam spreman uvek da povedem i predstavnike novinara je kupljen za vreme vašeg mandata i kupljen je za JO2, a da o tome VBA nije imala pojma da je kupljen (…) Ko je hteo da prisluškuje građane Srbije? Ja ili vi? Ko je kupio uređaj? Ja ili vi?"

Ministar odbrane Bratislav Gašić u Skupštini Srbije optužio je Dragana Šutanovca da je, dok je bio na čelu Ministarstva odbrane, kupio aparat za prisluškivanje.

„Sada ću da vas podsetim, pošto ste me vi podsetili da može, pošto kažete da može da kontroliše, uređaj o kome mi vi pričate, gospodine Šutanovac, a ja sam spreman uvek da povedem i predstavnike novinara je kupljen za vreme vašeg mandata i kupljen je za JO2, a da o tome VBA nije imala pojma da je kupljen, po saznanju, a za to postoji uredna dokumentacija, tražili su da se taj uređaj donese i zajedno sa proizvođačem, sa svim mobilnim operaterima, uskraćena je ta mogućnost da može.

Ko je hteo da prisluškuje građane Srbije? Ja ili vi?

Ko je kupio uređaj? Ja ili vi?

Taj uređaj, uskraćena je svaka komunikacija i svako prisluškivanje mobilne telefonije koja radi na teritoriji Republike Srbije i to odgovorno tvrdim građanima Srbije.

Samo zahvaljujući ljudima iz VBA, zahvaljujem.“
Otvoreni parlament, 26. 1. 2015. godine

Ministar Gašić je izjavio da je uređaj za prisluškivanje sa PDV-om koštao 1,36 miliona evra.

„Taj uređaj kupljen je 2009. i već posle nekoliko meseci VBA ga je otkrio i reagovao. Poslali su dopis nadležnom ministarstvu i tražili da se uređaj donese u agenciju. Tada su, u prisustvu predstavnika sve tri mobilne mreže, fabrički zatvorili kanal preko koga su prisluškivali telefone. Uređaj je stajao u jednom sektoru, gde je i vraćen pošto je zatvoren kanal, a od 2012. je u magacinu Vojske. Sredstva za kupovinu tog uređaja, na zahtev Dragana Šutanovca, odobrio je Mlađan Dinkić jer mu je Šutanovac pisao da mu odobri sredstva da kupi taj aparat.

Mimo Vlade? Naknadno mu je pisao?
– Tačno.

Da li postoji izveštaj koga su prisluškivali?
– Postoji iskaz u VBA, mene to ne interesuje, bitno mi je samo da ne bude zloupotreba u radu. Taj uređaj je i sad u magacinu, šta mi da radimo s tim? Nama, prema zakonu, takav aparat nije potreban.

Vi i Šutanovac ste se nedavno u Skupštini „gađali“ pitanjem ko je Čarli. Pa ko je on?
– Ko je Čarli, to najbolje zna Dragan Šutanovac jer je taj isti sakupljao operativne podatke o članovima njegove političke stranke.

Šutanovac je prikupljao podatke, prisluškivao svoje saborce?
– Između ostalih.“
Kurir, 8. 2. 2015. godine

Odbor za kontrolu službi bezbednosti bavio se ovim pitanjem i ustanovio da je aparat kupljen 2006. godine dok je na čelu Ministarstva odbrane bio Zoran Stanković.

„Imajući u vidu da je na 13. sednici Odbora ministar odbrane izneo navode o nepravilnostima prilikom kupovine i korišćenja uređaja za monitoring ćelijskih sistema veza, Odbor je u toku nadzorne posete izvršio neophodna proveravanja i utvrđivanja okolnosti kupovine i korišćenja navedenog uređaja. Odbor je ustanovio da je 2006. godine na inicijativu Uprave za planiranje i razvoj Generalštaba Vojske Srbije i Crne Gore G-5 i predlog Uprave za snabdevanje Ministarstva odbrane tadašnji ministar odbrane Državne zajednice Srbije i Crne Gore, Zoran Stanković doneo odluku o pokretanju postupka za nabavku jednog uređaja za monitoring ćelijskih sistema veza. Prema priloženoj dokumentaciji i prikupljenim saznanjima Odbor je ustanovio da nije bilo nepravilnosti i nezakonitosti u nabavci i korišćenju navedenog uređaja.“
Skupština Srbije, 19. 3. 2015. godine

Istinomer je od ministra Gašića pokušao da dobije odgovor na pitanje na osnovu čega je izneo podatak da je aparat kupio Dragan Šutanovac, međutim iz njegovog kabineta nismo dobili odgovor.

Izjavu ministra Gašića ocenjujemo kao neistinu.