Bratislav Gašić

Datum rodjenja: 30. 6. 1967.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:
Datum rodjenja: 30. 6. 1967.
Stranka: Srpska napredna stranka | Svi akteri
Funkcija u stranci:
Mesto:

Rođen je 1967. godine u Kruševcu.

Završio je osnovnu školu „Jovan Jovanović Zmaj“ u Kruševcu i smer tehničar za visokogradnju u  Obrazovnom centru „Bosa Cvetić“.

„Zvanje diplomirani ekonomista stekao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Nišu“, navodi u biografiji. 

Na pitanje da li ga dotiču prozivke da je bio keramičar, odgovorio je:

„To (keramičar) je jedno časno zanimanje. Sve je krenulo time što se na internetu pojavila moja lažna pristupnica SRS, koju znam ko je falsifikovao, čiji član nikada nisam bio. I u kojoj piše da imam SSS, zanimanje keramičar. Pogrešili su i ime oca. Posle toga su neki opozicioni lideri, veliki naučnici, pričali u Skupštini o tome i vezivali se samo za period od mojih 15 radnih dana u državnoj firmi – u Trajalu. Ali, nisam bio keramičar, nego baštovan. Imao sam zvanje građevinski tehničar.“ (Nedeljnik, 4. 6. 2015. godine)

Više od 20 godina vodi privatno preduzeće ”Santos”, u čijem sastavu funkcioniše Televizija ”Plus” i ”Santos” proizvodnja čaja, nat proizvoda i kafe. Pored toga bavi se i prometom derivata i vlasnik je dve velike benzinske pumpe. Bio je suvlasnik „Grand kafe“, jednog od najvećih srpskih proizvodnih brendova. 
 
Istaknuti je sportski radnik. Vodio je ženski odbojkaški klub ”Kruševac Santos” do Prve B lige, a četiri godine je bio uspešan direktor fudbalske škole ”Napredak”. 

U martu 2013. godine imenovan je za predsednika Upravnog odbora JP ”Srbijagas” Novi Sad.

Izabran je za potpredsednika SNS-a u septembru 2012. godine, a pored toga je i predsednik SNS-a rasinskog okruga.

U junu 2012. godine izabran je za gradonačelnika Kruševca. Na toj funkciji bio je do aprila 2014. godine. Poznat je po izjavama da će se kada SNS dođe na vlast u Kruševcu boriti za građane tog grada, “a ne za Beograd i da se dodvorimo njima”. Tu izjavu drži i na svom Fejsbuk profilu. 

Pored toga na ovoj društvenoj mreži saznajemo i da su mu omiljeni filmovi Kum 1, 2 i 3, a omiljena knjiga Crni Đavo, crveni rep 1 i 2 Brane Crnčevića. 

Poznat je i po tome što je pozvao Vuka Jeremića, koji je isključen iz Demokratske stranke, da se priključi timu Aleksandra Vučića. 

Na predlog Glavnog odbora SNS aprila 2014. godine imenovan je za ministra odbrane. Na spekulacije da nije služio vojni rok odgovorio je: „Pitali su me i da li sam služio vojni rok. Jesam, 1986. u Beloj Crkvi i Bačkoj Topoli. Bio sam jako dobar vojnik, vozač.“ 

Nadimak mu je Bata Santos. 

Ističe da govori grčki i engleski jezik.

U martu 2015. helikopter Vojske Srbije koji je prevozio bebu iz Novog Pazara srušio se u širem rejonu aerodroma u Surčinu, a tom prilikom poginulo je sedam osoba. Gašić je izjavio da je on, shodno svojim ovlašćenjima i zakonima o odbrani i vojsci, doneo odluku da se angažuje helikopter. Posle nekoliko meseci izjavio je da je ponosan na akciju spasavanja bebe iz Novog Pazara i da bi ponovo naredio takvu akciju. (Beta, 6. 11. 2015. godine)

 
Nakon što je izneo neumesan i seksistički komentar na račun novinarke u Trsteniku, koja je čučnula kako bi se sklonila iz kadra snimatelja („Volim ove novinarke koje ovako lako kleknu“), premijer Vučić je izjavio da „on više ne može da ostane na tom mestu“. 
 
„On je moj prijatelj, jedan od najodanijih, Gašić je čovek koji je obavljao posao ministra odbrane bolje nego što sam ga ja obavljao, ali on više ne može da ostane na tom mestu. Mi ne možemo da budemo normalna zemlja ako se tako ponašamo prema ženama“. (Kurir, 7. 12. 2015. godine) 

Sa funkcije ministra odbrane Skupština Srbije smenila ga je 5. februara 2016. godine. 

U maju 2017. imenovan je za direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA).
 
„Imenovanjem na mesto direktora Bezbednosno-informativne agencije 29. maja 2017. godine, zamrzao je članstvo na svim funkcijama u Srpskoj naprednoj stranci“, navodi u biografiji.
 
U oktobru 2022. postao je ministar unutrašnjih poslova.   
 
Početkom maja 2024. formirana je nova Vlada Srbije u kojoj je zauzeo funkciju ministra odbrane.
Poslednji put ažurirano: 7. 5. 2024.