Što Boris kaže, to Boris učini

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije o Borisu Tadiću. (predizborna konvencija koalicije „Izbor za bolji život“, 15. 5. 2012. godine)
„Boris Tadić je personifikacija realne politike koju nudimo. Sve što je obećao, on je ispunio.“

Da je redovno pratio Istinomer Rasim Ljajić bi znao da je spisak neispunjenih obećanja Borisa Tadića prilično dug. No, nije zgoreg podsetiti se šta je dosadašnji predsednik Srbije ostao dužan građanima.

U prethodnoj predsedničkoj kampanji, januara 2008. godine, Tadić je obećao 500.000 novih radnih mesta (predizborni skup DS-a u Kragujevcu, Beta, 27. 12. 2007. godine), a na izborima maja 2008. najavljivao je posao za 200.000 ljudi. Umesto da se to ispuni, došlo je do potpuno drugačijeg scenarija i umesto smanjenja došlo do povećanja nezaposlenosti.

U telefonskom razgovoru sa građanima 11. januara 2008. kandidat za predsednika je govorio kako je „ubeđen da će 2009. početi da brže raste životni standard(Tanjug, 11. 1. 2008. godine). Podaci o prosečnim zaradama i troškovima života u Srbiji pokazuju da još nismo ni blizu tog ostvarenja. Obećavao je kasnije i rast životnog standarda od 2011, ali je kasnije to pomerio za 2013. i 2014.

Najavljivao je Tadić i dolazak novih investitora u Srbiju. Podaci SIEPE pokazuju da je u poslednje tri godine sve manje investicija stiglo u zemlju (2008. bilo je 2,24 milijarde dolara investicija, 2009. 1,57 milijardi, a 2010. oko milijardu dolara). Iako vlast želi da prikaže kako se 2011. slilo više novca nego ranije, istina je, zapravo, da je to samo zahvaljujući prodaji trgovinskog lanca Maxi Miroslava Miškovića delgijskom Delezu. Ne treba, takođe, zaboraviti i da je jedan deo investitora, koji su gromoglasno najavljivani, odustao od ulaganja zbog teške ekonomske krize.

U istoj kampanji Tadić je garantovao i da će Srbija za godinu dana postati kandidat za članstvo u EU. To se ostvarilo tek posle četiri godine. Podsećanja radi, Tadić je tada najavljivao i da Srbija mogla da postane punopravni član Unije do kraja njegovog mandata. Trenutno, mereno godinama, naša država neće postati član Unije još sigurno šest do osam godina. I viznu liberalizaciju je obećavao Boris Tadić u kratkom roku. Ona jeste stupila na snagu, ali godinu dana kasnije od onoga što je predsednik garantovao.

Prema obećanjima predsednika Srbije Koridor 10 je dobrim delom trebalo da bude gotov, ali svi kraci tog putnog pravca i se dalje rade.

Predsednik Srbije je obećavao bespoštednu borbu protiv korupcije, kao i hapšenje svih organizatora velikog kriminala do kraja mandata. Bilo je nekoliko hapšenja i pokrenutih istraga zbog sumnji da postoje naznake korupcije, ali na tom poslu ima još dosta da se radi. Ponekad deluje i da nema ni prave volje za obračunom sa tim problemom. Što se tiče hapšenja najvećih kriminalaca, ono se nije dogodilo.

Jedno od važnih obećanja u predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore 2008. bilo je odbrana Kosova. Ne može se osporiti da su u proteklom periodu predsednik i Vlada vodili politiku koja je težila da spreči dalje priznavanje nezavisnosti Kosova i zahtevali da međunarodne pravne institucije ocene legalnost proglašenja samostalnosti. Ono što jeste upitno je – da je ta politika donela željene rezultate i da li je Kosovo odbranjeno?

S obzirom na to da Boris Tadić nije ispunio veći broj obećanja, Istinomer Rasimu Ljajiću daje ocenu „neistina“.