Stiže PayPal u Srbiju

Ministarka za telekomunikacije o tome da će građani Srbije moći da kupuju preko internet-servisa Paypal. (Politika, 10. 6. 2009. godine)
„Vlada Srbije će do kraja godine uskladiti zakonsku regulativu kako bi građani mogli da plaćaju putem Interneta. Neke korake u ovom pravcu smo već napravili…sve to je doprinelo da ‘PayPal’ uvrsti Srbiju u svoju listu za 2010. godinu.“

Osnovni razlog zbog kojeg ovdašnje stanovništvo nije moglo da trguje sa svetom bile su restriktivne mere Narodne banke oko transfera novca u inostranstvo. Sa druge strane, zbog prevara tokom 90-tih godina, mnoge svetske kompanije koje se bave online trgovinom stavile su Srbiju na crnu listu.

Svetski lider u novčanim transakcijama preko Interneta, PayPal, pokazao je želju da dođe u Srbiju, a s obzirom da je godišnji obrt te kompanije oko tri milijarde dolara, interesovanje su imale i poslovne banke u Srbiji. Zbog toga je krajem oktobra 2009. godine NBS dozvolila da novac odavde može da se šalje u inostranstvo i time otklonila jednu prepreku za poslovanje PayPal-a kod nas. Ostalo je da im se obezbedi sigurnost poslovanja, a ministarka uverava da i tu ima pomaka.

Odeljenje MUP koje se bavi tehnološkim kriminalom polako pravi pomake i svakodnevno se identifikuju različiti slučajevi.

Večernje novosti, 25. 3. 2010. godine

I pored najava da je dolazak američke kompanije izvesan i da će PayPal usluga biti dostupna u Srbiji tokom 2010. godine to se, ipak, još nije dogodilo. Razlozi zbog kojeg PayPal-a još nema, tvrdi ministarka, jesu što„srpsko tržište nije veliko, kupovna moć je relativno mala, a ulazak na tržište iziskuje ulaganja“.

„Imamo neka relativno čvrsta obećanja da će sledeće (2011.) godine Srbija biti uvrštena među zemlje gde PayPal funkcioniše, ali to ne zavisi od nas nego od same firme i njihove poslovne politike.“

Beta, 13. 12. 2010. godine

Ne treba, pak, zaboraviti ni druge takođe važne razloge, a to je što banke ne žele da izgube sadašnje visoke provizije prilikom novčanih transakcija, kao i da država i dalje ne smanjuje carinske naknade.

Pošto PayPal-a i dalje nema, niti ga je država privukla dobrim uslovima za poslovanje Istinomer daje ministarki Matić ocenu „neispunjeno“.