Stiže gas u somborska naselja

Predsednik Skupštine opštine Sombor o gasifikaciji naselja. (sajt JP „Srbijagas“, 16. 3. 2012. godine)
„Ovo je jedna od najvećih investicija u našem gradu…Prvo i najveće mesto na području grada, koje će se gasifikovati, je selo Kljajićevo, sledeći korak je Čonoplja, zatim Stanišić i Riđica.“

Ugovor o gasifikaciji naseljenih mesta na teritoriji grada Sombor zaključen je u novembru 2011. godine sa firmom „Bobar–Beška“, partnerom Srbijagasa, a sa realizacijom investicije počelo se u martu 2012. u Kljajićevu. Prema projektu potrebno je izgraditi oko 500 kilometara gasovoda niskog pritiska, oko 100 kilometara gasovoda srednjeg pritiska i oko 17 mernih regulacionih stanica. Time će 18.000 domaćinstava dobiti gas, odnosno oko 40.000 stanovnika somborskih naselja imaće mogućnost da troši i taj energent. Prilikom početka posla predsednik Skupštine opštine rekao je da je rok za gasifikaciju dve godine.

Nakon samo šest meseci gradnje urađeno je nešto više od 300 kilometara gasovoda, što je bio plan za 2012. Time su naselja Kljajićevo, Čonoplja, Aleksa Šantić i Svetozar Miletić dobili gasnu infrastrukturu, a do kraja godine biće postavljene cevi i u Stanišiću i Riđici. Paralelno, radi se i gasovod visokog pritiska i u taj krak gas će moći da se pusti na proleće. Prema informacijama, koje su stigle od izvođača radova, do kraja godine će početi da se radi i ono što je planirano za 2013. godinu, tako da se može očekivati da kompletna gradnja bude završena na proleće 2013. a ne kako je ugovorom definisano do novembra.

Redak slučaj da neki posao teče bržim tempom nego što je očekivano. Kako je, ipak, potrebno da i u ostala navedena mesta stigne gas predsednik Skupštine opštine Sombor dobija ocenu „radi se na tome“.