Srpsko-ruski Humanitarni centar

Ministar unutrašnjih poslova o otvaranju Humanitarnog centra u Nišu. (Večernje novosti, 6. 12. 2011. godine)
„U planu je da zajedno sa ruskim Ministarstvom u martu ili aprilu (2012.) otvorimo Humanitarni centar u Nišu.“

Prilikom posete Moskvi i nakon sastanka sa ruskim ministrom za vanredne situacije Sergejem Šojguom, Dačić je potvrdio da će otvaranje srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu biti gotovo u 2012. Centar je zvanično startovao 25. aprila 2012. godine, kada je potpisan i sporazum između dve države, a namenjen je za brzo regovanje kod požara, prirodnih katastrofa i tehnoloških havarija. Pored Srbije spasioci iz ovog centra pokrivaće i područje celog regiona od Hrvatske, Crne Gore i Makedonije.

Nedavno je u Niš stigao i ruski helikopter osposobljen za gašenje požara.

„Letelica je iz sastava Ministarstva za vanredne situacije Ruske Federacije i na niškom aerodromu ostaće sve do 15. septembra ove godine na osnovu sporazuma Srbije i Rusije o saradnji i pomoći u vanrednim situacijama.
‘Ovaj helikopter će u narednom periodu biti stacioniran na aerodromu u Nišu odakle će u slučaju potrebe poletati na intervencije. Letelica koja može da ponese čak pet tona vode u svakom trenutku biće spremna za gašenje požara ne samo u Srbiji, već i u zemljama regiona Balkana, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Bugarskoj i drugim jer nailazi period kada je najviše opasnosti od izbijanja vatre u ovom delu Evrope’, rekao je na niškom aerodromu zamenik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Đorđe Babić.“

Politika, 8. 8. 2012. godine

Ocena za Dačića – „ispunjeno“.

Centar čeka rukovodeće
Dugi pregovori o formiranju Vlade Srbije uticali su na to da Humanitarni centar za reagovanje u vanrednim situacijama još nema vodeći kadar. Naime, ‘tehnička’ Vlada nije mogla da postavi direktora, upravni odbor i da započne zapošljavanje u Centru, pa se očekuje da to uskoro učini novoformirana izvršna vlast. Na sreću, deo opreme neophodan u slučaju nepogoda – agregati, šatori i lekovi – uskladišten je još od novembra 2011. godine u Nišu, a i pridošli helikopter dokaz je da pripreme na Centru uveliko teku.

Naslovna fotografija: FoNet/MOD