Srpska narodna partija prihvatila put u EU

Ministarka građevinarstva o programu Srpske narodne partije. (Danas, 10.7.2016. godine)
”Sve stranke sa liste ”Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje” prihvatile su program i ciljeve SNS: put u EU, uvođenje evropskih standarda i očuvanje i još veći razvoj odnosa sa Rusijom, SAD i Kinom”.

Na pitanje lista ”Danas” treba li Nenad Popović iz Srpske narodne partije (SNP) da dobije funkciju u izvršnoj vlasti, imajući u vidu njegov skepticizam prema EU kojoj Srbija teži, ministarka Mihajlović nije odgovorila konkretno, ali je naglasila da je i stranka Nenada Popovića poput svih ostalih na listi Srpske napredne stranke (SNS) prihvatila cilj koji glasi – put u EU. 

Statut ove stranke, međutim, kaže drugačije. 
*
Deo iz programa Srpske narodne partije 

U svojim nedavnim izjavama nakon Bregzita, Nenad Popović je govorio o tom događaju kao početku raspada Evropske Unije. 

”Izjašnjavanje naroda Velike Britanije za izlazak ove zemlje iz EU označava i formalni početak nezaustavljivog procesa raspada Evropske unije. Kao evroskeptik zalažem se da hladne glave razmislimo kojim putem treba dalje da ide Srbija. Treba da gledamo šta je srpski interes, a srpski interes sigurno nije da ulazimo u savez koji se raspada”, kazao je Popović u svojoj izjavi na sajtu njegove stranke.

U intervjuu za nedeljnik ”Pečat” Popović je, između ostalog, pričao o evropskom putu Srbije. 

Pečat, 1.7.2016. godine
”Dakle, iako sam evroskeptik, ne likujem, već ponovo pozivam političku i intelektualnu javnost u Srbiji, a i sam se zalažem, da se vratimo sebi, srpskim državnim i nacionalnim interesima, a ne da se rukovodimo praznom, a pogubnom mantrom „EU nema alternativu“.

 S obzirom na to da je očigledno da se Nenad Popović i dalje zalaže za politiku ”Evropa da, Evropska Unija ne” tvrdnju Zorane Mihajlović da to nije slučaj ocenjujemo kao neistinu. 

Već nekoliko meseci spekuliše se o tome koju funkciju će Nenad Popović obavljati u novoj izvršnoj vlasti. S obzirom da je već otvorio dve kancelarije za saradnju sa Rusijom, u Čajetini i Užicu, pretpostavlja se da će takvu kancelariju osnovati i Vlada. U svakom slučaju posredi je ”ponuda koja se ne odbija” jer evroskeptičnom Popoviću nije smetala, kako kaže, ”pogubna mantra” da EU nema alternativu koju SNS promoviše već nekoliko godina.