Sredstva za energetsku efikasnost na proleće

Tadašnja ministarka energetike o dodeli sredstava za energetsku efikasnost (BETA, 22.01.2014. godine)
"Prve isplate iz budžetskog Fonda za energetsku efikasnost, za koji je u 2014. izdvojeno 300 miliona dinara, očekuju se u aprilu ili maju."

Bivša ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je 22. januara 2014. da će lokalne samouprave, skupštine stanara, domaćinstva i građani moći ubrzo da konkurišu za sredstva iz fonda za energetsku efikasnost koji postoji od 1. januara ove godine. Uspostavljanje budžetskog fonda za energetsku efikasnost od 1. januara 2014. predviđeno je Zakonom o efikasnom korišćenju energije koji je usvojen sredinom marta 2013.

Najavivši da će do kraja februara biti rapisan javni poziv za banke koje žele da učestvuju u programu kreditiranja stanovništva za povećanje energetske efikasnosti, ona je rekla i da će lokalne samouprave sa projektima konkurisati kod Ministarstva. U cilju unapređenja efikasnog korišćenja energije u 2014. za lokalne samouprave namenjeno je 180 miliona dinara, za građane 100 miliona dinara, a 20 miliona dinara za finansiranje analiza, studija i projektne dokumentacije.

Ministarka je tada precizirala da će građani novac moći da koriste za zamenu prozora, izolaciju, nabavku efikasnijih kotlova za grejanje, a lokalne samouprave za projekte kojima bi se unapredila energetska efikasnost u lokalnim sredinama. Izrazila je i očekivanje da će u naredne dve godine Ministarstvo uz pomoć fonda povećati energetsku efikasnost u Srbiji za tri odsto.

Javni poziv za dodelu sredstava iz Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti za lokalne samouprave raspisan je početkom februara, i odluka o projektima koji su se kvalifikovali za dobijanje sredstava doneta je krajem marta. Ipak, ugovori još nisu potpisani, pa ni sredstva lokalnim samoupravama nisu isplaćena, dok konkurs za ostale predviđene kategorije nije ni sproveden. U odgovoru koji smo dobili iz kabineta sadašnjeg ministra energetike Aleksandra Antića navodi se:

„Do sada nije bilo nikakvih isplata iz Budžetskog fonda. Javni poziv je sproveden i potpisivanje ugovora sa jedinicama lokalne samouprave koje su stekle pravo da dobiju sredstva u skladu sa Javnim pozivom se očekuje u narednim nedeljama. Prve isplate se mogu očekivati tek nakon što jedinice lokalne samouprave sprovedu procedure javnih nabavki i sklope ugovore sa izvođačima, što se može očekivati na jesen.“

Ocena izjave ministarke Mihajlović: Krenuli pa stali

Naslovna fotografija: FoNet/Božidar Petrović