Srbija nije ni bila na Duing biznis listi za vreme prošle vlasti

Predsednik države o položaju Srbije na Duing biznis listi Svetske banke (TV Happy, „Ćirilica“, 4. decembar 2017. godine)
„Na Duing biznis listi Svetske banke opet smo napredovali, i zemlja smo koja je najviše napredovala u prethodnih… Devedeset treći smo bili, pa, u njihovo vreme nismo ni bili na listi. A od 93. mesta smo krenuli, a onda smo došli do 43. mesta. Pedeset mesta smo za tri godine napredovali i nismo zadovoljni. Ići ćemo dalje.“
Gostujući u „Ćirilici“ kod Milomira Marića i hvaleći se postignutim napretkom na Duing biznis listi Svetske banke, Aleksandar Vučić je, usput, rekao i da Srbija za vreme bivše vlasti („u njihovo vreme“) nije ni bila na ovoj listi.
Da stvar bude još čudnija, odmah u narednoj sekundi Vučić je uporedio sadašnju poziciju Srbije na DB listi sa ondašnjom, iz „njihovog vremena“, kada Srbija, po Vučiću, nije ni bila na toj listi:
Vučić: Na Duing biznis listi Svetske banke opet smo napredovali, i zemlja smo koja je najviše napredovala u prethodnih… 
Marić: Krenuli smo od sto i nekog mesta. 
Vučić: Devedeset treći smo bili, pa, u njihovo vreme nismo ni bili na listi. A od 93. mesta smo krenuli, a onda smo došli do 43. mesta. Pedeset mesta smo za tri godine napredovali i nismo zadovoljni. Ići ćemo dalje.

No, dva klika dalje, put nas vodi na sajt Duing biznis liste Svetske banke, gde možemo saznati da je prva DB lista napravljena 2003. godine i da se na njoj nalazi i tadašnja zajednička država Srbija i Crna Gora.
Daljom proverom, vidimo da se država kojoj je glavni grad Beograd nalazila na svakoj narednoj Duing biznis listi Svetske banke, te Aleksandar Vučić za ovako očiglednu neistinu ne može da dobije drugu ocenu do „kratke noge„.
Da podsetimo, Istinomer se na više mesta opširno bavio Duing biznis listom Svetske banke – od toga je Srbija za samo jednu godinu imala skok od 30-ak mesta na listi 2016. godine (a nije, nego se promenila metodologija, pa je skok te godine bio za devet mesta), pa do toga da Duing biznis lista daje veoma usku sliku uslova poslovanja u Beogradu: na samom sajtu Duing biznis liste kaže se da „mnoge važne oblasti nisu pokrivene u Doing Business listi, a čak i u oblastima koje jesu pokrivene, njihov domet je nevelik“.
(Napomena: nije greška tvrdnja da Duing biznis lista pokazuje lakoću poslovanja u Beogradu a ne u Srbiji: DB lista se formira na osnovu podataka prikupljenih u najvećem poslovnom gradu u zemlji, što je u Srbiji Beograd. Tek za poneku zemlju u obzir se uzima i drugi poslovni grad po veličini, ne i za Srbiju).
*
Detalj sa DB liste za 2007. godinu, kada Srbija zapravo jeste skočila 30-ak mesta, bez promene metodologije – sa 95. na 68. mesto.

Stoga, nije tačna ni tvrdnja da je Srbija napredovala za 50 mesta u tri godine. Srbija je na listi za 2015. godinu – objavljenu krajem oktobra 2014. – bila na 91, a ne na 93. mestu kako Vučić kaže (valja napomenuti da je dve godine ranije, dakle kada je koalicija SNS-SPS došla na vlast, Srbija bila na 86. mestu). Danas, na poslednjoj DB listi, Srbija je na 43. mestu (a ne među prvih 30, kao što je obećavala Zorana Mihajlović)
Prema tome, kada je između 2014. i 2015. godine promenjena metodologija, to 91. mesto Srbije je automatski postalo 68, što dalje znači da je Srbija u protekle tri godine napredovala napredovala za 25, a ne za 50 mesta kako kaže Vučić.
Kako god, „kratke noge“.
(Naslovna fotografija: FoNet/Aleksandar Levajković)