Srbija je sporo išla ka EU

Predsednik Srbije o evropskom putu naše zemlje. (Beta, 1. 4. 2014. godine)
"Srbija je na svom evropskom putu još od 2001. godine. Nije sve došlo promenom vlasti pre dve i po godine. Vrata su bila otvorena i 2001, ali Srbija nije dobro iskoristila otvorenost EU prema intergaciji Srbije i izgubila je dragoceno vreme."

Predsednik Srbije izjavio je na konferenciji za novinare s predsednikom Češke Milošem Zemanom, da nova vlada treba da ispravi sve greške koje je Srbija pravila na putu ka Evropskoj uniji od 2001. godine.

„Srbija svoja unutrašnja pitanja nije rešila na takav način da pokaže EU da je spremna, da bi bila u društvu velikih naroda i uređenom društvu, da se odrekne svojih slabosti i manjkavosti.“
Beta, 1. 4. 2014. godine

Međutim, upravo je Tomislav Nikolić, u to vreme zamenik predsednika SRS, kritikovao politiku približavanja EU.

„Čuo sam da ćete, gospodine Đinđiću, obezbediti da ovako kako smo ušli u Evropu, da u ovoj zemlji više ne bude ni droge, ni korupcije, ni kriminala. Samo mi recite, koja nam je to evropska država uzor? Koja je to evropska država, za ovih dve hiljade godina, tako savremena, ekonomski prosperitetna, demokratski napredna, uspela svoju decu i omladinu da spasi od droge, svoje političare od korupcije, svoje građane od kriminala?“
Otvoreni parlament, 25. 1. 2001. godine

Govorio je da se iz EU Srbiji nameću zakoni.

„Razmišljajte malo, dame i gospodo narodni poslanici, razmišljajte malo i srpski – nemojte samo da vam ovi Francuzi pišu zakone i da vam uzimaju meru za odela, zato što otvarate Pandorinu kutiju, uvodite jedan strašan princip, da više ništa u ovoj zemlji nema sigurnost, da više ništa nije sveto, da više ništa nije urađeno po zakonu, jer će doći neko ko će reći – radio si po zakonu, ali sada ja donosim zakon da to što si ti radio po zakonu, više nije po zakonu, pa sada ću da te pitam: što si prošao na zeleno svetlo na semaforu, iako je tada bilo dozvoljeno zeleno. A sad ja kažem: prošao si na zeleno svetlo, uzimam ti kaznu.“
Otvoreni parlament, 19.6.2001. godine

Ni u narednim godinama Nikolić nije bio blag prema EU.

“Bilo bi idealno da budemo i sa Rusijom i sa EU, ali ta dva saveza se mnogo razlikuju. EU samo ucenjuje, ponižava, otima teritoriju, dok Rusija pomaže.”
Beta, 11. 5. 2007. godine

Kada se kandidovao na predsedničkim izborima 2008, bilo je primetno da Nikolić ne govori toliko oštro protiv evrointegracija, ali je, ipak, ponovio da je evroskeptik.

“U kampanji ste prilično ublažili stav prema EU.
– Ja sam evroskeptik od prvog dana. Evropa nas samo sve više ubeđuje da od evroskeptika možemo da pređemo u protivnike onoga što radi EU. Sve građane Srbije, ne samo mene. Kao političar uvek imam malo više obzira prema tome šta radi EU. Znam koliko može da donese dobra, a koliko zla…”
Politika, 16. 1. 2008. godine

Ubrzo nakon izbora Kosovo je proglasilo nezavisnost, što su podržale mnoge zemlje EU, a Nikolić se suprostavio tome da Srbija potpiše SSP.

“Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić ocenio je da Evropska unija Srbiji i srpskom narodu ne nudi ništa i da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju samo znači nekoliko procenata glasova za Demokratsku stranku.”
Glas javnosti, 29. 4. 2008. godine

Budući da sada kritikuje politiku Srbije zbog sporosti u procesu evrointegracija, a da su on i njegova tadašnja stranka bili među onima koji su nastojali da približavanje EU uslove ili onemoguće, Istinomer konstatuje nedoslednost predsednika Srbije.