Srbija je jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji

Predsednik SNS-a Aleksandar Vučić o uvođenju sankcija Rusiji (Večernje novosti, 8. 4. 2016. godine)
„Eto takvi smo da smo jedina zemlja u Evropi koja Rusiji nije uvela sankcije.“

Premijer Srbije Aleksandar Vučić pohvalio se da je, urpkos brojnim pritisicma, Srbija jedina zemlja u Evropi koja Rusiji nije uvela sankcije.

Večernje novosti, 8. 4. 2016. godine
Naša zemlja, uprkos željama i pritiscima mnogih, jedina u Evropi nije uvela ekonomske sankcije Rusiji. A to je mogla zato što je slobodna, suverena i nezavisna.

Vučić smatra da je to jasan pokazatelj da Srbija neće raditi na štetu nacionalnih interesa i da, dok je on premijer, naša zemlja sigurno neće uvodtiti sankcije svom tradicionalnom prijatelju.
Međutim, premijerova tvrdnja da smo jedina evropska zemlja koja Rusiji nije uvela sankcije, nije tačna. U žaru predizbornog mitinga ili pokušaja da se dokaže kao zaštitinik ruskih interesa na Balkanu, Vučić je zanemario činjenciu da, pored Srbije, sankcije Ruskoj federaciji nisu uvele Makedonija i Bosna i Hercegovina. 
U godišnjem izveštaju Evropske komisije o napretku Makedonije za 2015. godinu jasno piše da se Makedonija nije pridružila sankcijama koje su članice Evropske unije uvele Rusiji zbog ilegalne aneksije Krima.
*
Izveštaj EK o napretku Makedonije za 2015. godinu

Takođe, isto se konstatuje i u izveštaju Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine za 2015. godinu, gde se navodi da se BiH nije priključila merama koje su članice EU uvele protiv Rusije zog dešavanja u Ukrajini.
*
Izveštaj EK o napretku Bosne i Hercegovine za 2015. godinu

Da su ove susedne države i dalje ostale pri stavu da neće uvoditi sanckije Rusiji, za Istinomer je potvrdila i predsednica Foruma za međunarodne odnose Evrospkog pokreta u Srbiji Jelica Minić. 

Pored ove dve komšijske zemlje, sankcije Rusiji nije uvela ni Belorusija, koja je i članica Evroazijske unije zajedno sa Rusijom, Kazahstanom, Jermenijom i Kirgistanom.
Zbog činjenice da sankcije Ruskoj federaciji nisu uvele još tri evropske zemlje, od čega su dve iz regiona Zapadnog Balkana, premijer Srbije Aleksandar Vučić dobija ocenu „neistina„.
Podsetimo, sankcije Rusiji zemlje EU uvele su pre dve godine, u martu 2014, zbog pripajanja Krima Rusiji i sukoba proruskih i ukrajinskih snaga na istoku Ukrajine. Pored ekonomskih sankcija, Rusija je izbačena iz grupe G8 najrazvijenih zemalja sveta i Parlamentarne skupštine Saveta Evrope.
Srbija, kao kandidat za članstvo u EU, nema formalno-pravnu obavezu da se pridruži merama EU, iako bi trebalo da postepeno svoju spoljnu politiku uskladi sa politikom EU. U avgustu 2014. godine EU je Vladi uputila demarš, kojim se od Srbije traži se uzdrži od povećanja izvoza u Rusku federaciju i usklađivanje spoljne politike sa Briselom.