Srbija ima najjeftiniju struju u Evropi

Predsednik Srbije o ceni struje. (Ćirilica, TV Happy, 5. jul 2021. godine)
“(U Srbiji je, prim. Istinomer) najjeftinija struja u Evropi.”      

Početkom godine poskupela je struja i to za 3,4 odsto. I pored ovog poskupljenja prvog dana februara, koje je prema rečima Agencije za energetiku opravdano jer je “cena struje dosta niža od troškova proizvodnje”, prema rečima predsednika Srbije – “imamo najjeftiniju struju u Evropi”

Vučić: ..ali morate da obezbedite energetsku bezbednost. A što ja da učestvujem u tome da uništavam Srbiju i da za 7,8 godina mi moramo da plaćamo milijardu evra na godišnjem nivou da bismo imali struju? Taj problem je imala sad čak velika Kina, jer su rekli, oni rekli bićemo kargo neutralni do 2060. Nema struje u mnogo mesta…

Marić: …njima smeta što je jeftina struja u Srbiji…

Vučić: Najjeftinija struja u Evropi.

***

Njegova izjava tokom gostovanja na Happy televiziji 5. jula liči na tvrdnju iz juna 2019. godine, koju smo ocenili kao neistinu.

I tada, kao i danas, prema podacima sa Eurostata, jasno se vidi da Srbija u poređenju sa drugim državama Evrope nema najjefiniju struju za domaćinstva. Struja (po kilovat času) najjeftinija je u Ukrajini, što pokazuju podaci za drugu polovinu 2020. 

Cena za Ukrajinu u drugoj polovini 2020. godine iznosila je 0.0396 evra po kilovat času (EUR/kWh), dok je za Srbiju iznosila 0.0737 evra.

 

*Na vizualu je predstavljena i Gruzija koja takođe ima jeftiniju struju od Srbije, ali kako se ova država prostire na raskrskici Istočne Evrope i Zapadne Azije, nismo je koristiti kao deo argumentacije.

Treba uzeti u obzir i da se cena struje i u Srbiji i u Ukrajini promenila početkom 2021. Ali, čak i kad te izmenjene cene uzmemo u obzir, Ukrajina i dalje jeftinije naplaćuje struju svojim građanima. Krajem decembra 2020. ova država je odredila novu cenu koja iznosi 0.052 evra po kilovatu i ta cena važi do 1. avgusta, kada će uslediti nove korekcije cene. U Srbiji kilovat od februara košta 0.067 evra, što je za sada i dalje više od Ukrajine. 

Dakle, predsednik za izjavu da Srbija ima najjeftiniju struju u Evropi dobija ocenu – neistina.

 

Naslovna fotografija: Beta