Imamo ubedljivo najjeftiniju struju u Evropi

Predsednik Srbije o ceni struje. (TV Pink, 20. 6. 2019. godine)
“Kad kažete da nam je gorivo veoma skupo, pa jeste, al’ ne kažete da nam je struja ubedljivo najjeftinija u Evropi.”
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je, tokom gostovanja na televiziji “Pink”, komentarisao protest zbog visokih cena goriva, ističući da je “struja u Srbiji ubedljivo najjeftinija u Evropi”.
“Kaže, povećana je cena, pa to što je povećana na drugoj strani je smanjena. To što je smanjeno nikada vam nije vest. Pa kad kažete da nam je gorivo veoma skupo pa jeste, al’ ne kažete da nam je struja ubedljivo najjeftinija u Evropi”, kazao je predsednik Vučić. 
Međutim, prema podacima Eurostata, statističkog zavoda Evropske unije, koji sem zemalja članica EU, raspolaže podacima i za ostale evropske zemlje, najniža cena struje u Evropi nije u Srbiji, već u Ukrajini.   
Naime, cena struje za domaćinastva u Ukrajini u drugom semestru 2018. godine iznosila je 0,041 evra po kilovat času (EUR/kWh), dok je u Srbiji cena struje za domaćinstva bila skuplja –  0,0709 evra po kilovat času (EUR/kWh). Cena struje na Kosovu je prema Eurostatu takođe bila niža od cene struje u Srbiji, i iznosila je 0,0638 evra po kilovat času (EUR/kWh). 
*
Foto: Printscreen/Eurostat

Budući da Ukrajina prema zvaničnim podacima ima najjeftiniju struju, predsednik Srbije Aleksandar Vučić za izjavu da je “struja u Srbiji ubedljivo najjeftinija u Evropi” dobija ocenu “neistina”

Naslovna fotografija: FoNet/Aleksandar Barda