Srbija dobija ćirilični domen

Ministarka za telekomunikacije o uvođenju ćiriličnog internet domena u Srbiji. (Beta, 5. 3. 2010. godine)
„Srbija bi do kraja ove godine trebalo da dobije internet domen na ćirilici.“

Iako je u početku latinica bila jedino pismo na internetu, od pre dve godine lansiran je i prvi ćirilični domen -.рф- koji pripada Ruskoj Federaciji. I Srbija je odlučila da pored postojećeg latiničnog, .rs domena, dobije ćirilični, te su građani pozvani da predlože novi. Među 98 pristiglih predloga naziva ćiriličnog domena i glasanja koje je trajalo od maja do jula, izabrana su četiri: „.сб“, „.срб“, „.рсб“ i „.србија“. Kriterijumi su bili da budu prepoznatljivi, smisleni, da označavaju zemlju, ne koriste zbunjujuće znake i da ne asociraju na već upotrebljavane skraćenice.

Nadležne institucije nedavno su prihvatile oznaku „.срб“, što je prvi korak u odobravanju domena. Nakon toga predlog se šalje na odobrenje međunarodnoj Internet korporaciji za dodeljena imena i brojeve (ICANN).

„Internet korporacija za dodeljena imena i brojeve prihvatila je predlog Registra nacionalnog Internet domena Srbije (RNIDS) da oznaka ’srb’ bude ćirilički domen Srbije.“

Beta, 8. 11. 2010. godine

„…ostalo je da se formalna procedura sprovede do kraja i ćirilički domen ‘.срб’ bude promovisan u drugi Internet domen Srbije. Kompletan proces dodele novog domena ovlašćenom nacionalnom registru traje između tri i šest meseci.“

Registar nacionalnog Internet domena Srbije, 8. 11. 2010. godine

Srbija je tako odabrala ćirilični domen, ali se njegova zvanična registracija može očekivati tek u drugoj polovini 2011. godine, pa Istinomer ministarki Matić daje ocenu „skoro ispunjeno“.