Srbija bez recesije

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić o uticaju svetske krize na privredna kretanja u Srbiji. Izvor: Politika 21.01.2009.
„Rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) biće prepolovljen, ali u Srbiji neće biti recesije. Rast BDP-a u Srbiji u 2009. godini biće najviše 3,5 odsto.“

Rast BDP-a u 2008., prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, bio je 5,4%. Ako će rast u 2009. biti prepolovljen, kao što je Dinkić prognozirao, prosta računica nas dovodi do brojke od 2,7% (u slučaju boljeg raspleta, napomenuo je ministar, možda čak i 3,5%).

Podaci, koje je Republički zavod za statistiku objavio krajem juna, pokazivali su da je u prvom tromesečju 2009., rast BPD bio jedva 1.9%. Tokom avgusta stručnjaci Unikredit banke objavili su procenu da bruto domaći proizvod Srbije u ovoj godini neće rasti, već da će pasti i iznositi 4,8 odsto.

Zbog toga urednički tim Istinomera smatra da obećanje ministra Dinkića o uticaju svetske krize na srpsku ekonomiju nije ispunjeno. Poslednje procene Evropske banke za obnovu i razvoj pokazuju da će bruto domaći proizvod Srbije u ovoj godini pasti za tri odsto, a da će u 2010. godini zabeležiti rast od jedan odsto.