SPS nam nikada nije bio partner

Lider SPO o saradnji sa SPS. (Naše novine, 10. 3. 2015. godine)
"SPS nije nikada bio naš partner."

Govoreći o četvrt veka postojanja stranke i sećajući se čuvenih devetomartovskih demonstracija, lider Srpskog pokreta obnove istakao je da je „potrebno priznati i ničim ne opravdati politiku nacionalnog poraza koja je vođena devedesetih“. Na pitanje kako je moguće da je SPS, protiv čijeg režima se SPO borio, danas u Vladi zajedno sa koalicijom kojoj pripada i Draškovićeva stranka, on odgovara da socijalisti nikada nisu bili partner SPO.

Ipak, istorijska je činjenica da je Srpski pokret obnove pred bombardovanje 1999. ušao u Saveznu vladu, u kojoj je vodeću ulogu imala Socijalistička partija Srbije.

“Za potpredsednika Vlade imenovan je Vuk Drašković predsednik SPO, Slobodan Nenadović narodni poslanik u Narodnoj skupštini Srbije imenovan je za saveznog ministra sa unutrašnju trgovinu, a prof. dr Milan Božić poslanik u Saveznoj skupštini i vršilac dužnosti predsednika Skupštine grada Beograda za ministra bez portfelja u Saveznoj vladi.”
Glas javnosti, 19. 1. 1999. godine

Tih dana za prvog čoveka Beograda, glasovima i socijalista, izabran je Vojislav Mihailović, funkcioner SPO.

“Mihailović je na mesto gradonačelnika došao glasovima odbornika SPO i SPS dok članovi DS i SRS nisu učestvovali u glasanju koje je, po Statutu grada, bilo tajno. Radikali i demokrate izneli su niz optužbi na predlog SPO za novog predsednika Skupštine jer, kako su naveli, Mihailović do sada nije bio zapažen u radu gradskog parlamenta.”
Glas javnosti, 23-24. 1. 1999. godine

I 2008. SPO je, kao deo koalicije “Za evropsku Srbiju”, ušao u novu Vladu Srbije u kojoj su bili socijalisti, iako je pred izbore te godine Drašković  opet oštro govorio protiv SPS. Ministar za dijasporu u toj Vladi bio je Srđan Srećković iz SPO.

Na izborima u martu 2014. SPO je nastupio na listi Srpske napredne stranke, koja je u aprilu Vladu formirala sa SPS.

Zato izjavu lidera SPO ocenjujemo kao neistinu.