SNS više izdvaja za kulturu od DS

Beogradski odbor SNS-a o izdvajanjima za kulturne manifestacije. (Sajt SNS, 6. 11. 2015. godine)
“Za sve (kulturne) manifestacije, organizovane 2015. godine, bilo je obezbeđeno više novca nego što je to bio slučaj 2013. godine.”
Beogradski odbor Srpske napredne stranke (SNS) u polemici sa predsednikom Gradskog odbora Demokratske stranke (DS) Balšom Božovićem, naveo  je da je DS, dok je upravljala srpskom prestonicom, izdvajala manje novca iz gradskog budžeta za najveće kulturne manifestacije BEMUS, BITEF, FEST, Oktobarski salon i Beogradski festival dokumentarnog kratkometražnog filma.

Saopštenje SNS 6. novembar 2015. godine
Ako Balša Božović već pominje manifestacije važno je da zna da je za sve manifestacije, organizovane 2015. godine, bilo obezbeđeno više novca, da su bile posećenije i kvalitetnijeg sadržaja, nego što je to bio slučaj 2013. godine, kada je Demokratska stranka vedrila i oblačila Beogradom”

Istinomer je proveravao izdvajanja iz gradskog budžeta za te manifestacije u 2013. i 2015. pošto SNS u saopštenju analizira upravo te dve godine. Podsećamo da je DS na vlasti u Beogardu bila do septembra 2013, kada je smenjen tadašnji gradonačelnik Dragan Đilas. Na osnovu podataka koje smo dobili od Sekretarijata za kulturu Grada Beograda i institucija koje organizuju gradske manifestacije, utvrdili smo da SNS raspolaže pogrešnim informacijama. Ne samo da podaci nisu tačni, već je za neke manifestacije DS izdvajala više nego SNS danas.  

“Za najstariji festival-Festival dokumentarnog filma, ova gradska vlast je odvojila 17 miliona, dok je za istu manifestaciju DS 2013. odvojio svega šest miliona”, tvrdi beogradski SNS.

 

Kad je reč o Beogradskim muzičkim svečanostima (BEMUS), SNS tvrdi da je za organizaciju ovog događaja bilo namenjeno 18 miliona u 2015. godini naspram 2013. godine kada je Đilasova uprava opredelila budžetsku podršku od 12 miliona dinara.  Međutim, Centar beogradskih festivala koji organizuje BEMUS tvrdi drugačije. 
Gradska vlast je 2013. g., na čelu sa DS-om, odvojila za FEST 46 miliona, dok je ova godine gradska vlast, u te svrhe namenila 67 miliona dinara”, tvrdi SNS.

„Istine radi, za Oktobarski salon 2016. godine, koji gospodin Božović pominje, biće odvojeno 7,5 miliona više nego što je to bio slučaj 2013.g”, kaže gradski SNS.

Prema rečima  Zorane Đaković Minniti, koordinatorke međunarodnih projekata i kustoskinje u Kulturnom centru Beograd, za organizaciju 54. Oktobarskog salona 2013. godine izdvojeno je 15,7 miliona dinara iz gradskog budžeta. Ako se vratimo na saopštenje SNS-a, to znači da je za 2016. planirano oko 23 miliona dinara. Međutim, podsećamo da je Oktobarski salon postao bijenale i da ove godine nije ni održan, već je planiran za narednu godinu. Kako su Istinomeru rekli u gradskom Sekretarijatu za kulturu, za pripremu Oktobarskog salona ove godine izdvojeno je 7,5 miliona, a za narednu godinu kada se Oktobarski salon i organizuje, 15 miliona dinara. Dakle, gradski odbor vladajuće SNS i u ovom slučaju nije bio u pravu. 

Od Gradskog odbora SNS pokušali smo da saznamo iz kojih izvora su dobili podatke na koje se pozivaju, s obzirom na to da se oni gotovo u potpunosti razlikuju od onih koje je Istinomer dobio u gradskim institucijama, ali odgovor nismo dobili. Budući da podaci pokazuju da je prethodna vlast u Beogradu za većinu kulturnih manifestacija izdvajala više ili podjednako kao sadašnja, a da je jedino za organizaciju FEST-a aktuelna gradska vlast odvojila više novca, tvrdnju beogradskog odbora SNS ocenjujemo kao skoro neistinu.