SNS na lokalne izbore uglavnom izašla samostalno

Ministarka Mihajlović o snazi vladajuće SNS. (Beta, 24. 04. 2017. godine)
„Uspeh je još veći jer je SNS na ovim izborima uglavnom nastupio samostalno, što pokazuje da je naša stranka ubedljivo najsnažnija politička organizacija u Srbiji.“
Potpredsednica Vlade Srbije i članica Predsedništva Srpske napredne stranke (SNS) Zorana Mihajlović ocenila je u danu nakon održanih lokalnih izbora u pet lokalnih samouprava da je vladajuća SNS ostvarila ubedljivo najbolji rezultat, što je prema njenim rečima pokazatelj da je ta stranka najsnažnija politička organizacija u zemlji.
Međutim, podaci gradskih i opštinskih izbornih komisija u Zaječaru, Kosjeriću, Vrbasu, Kovinu i Odžacima apsolutno demantuju ministarku. Ne da nije „uglavnom nastupila samostalno“, nego SNS ni u jednom od ovih mesta nije izašla sama na izbore, već sa nekoliko koalicionih partnera. Zato ministarka Mihajlović nedvosmisleno zaslužuje ocenu kratke noge.
Prema podacima sa sajta grada Zaječara, Gradska izborna proglasila je 2. marta listu broj 1 “Aleksandar Vučić – Brže, jače, bolje”, koju je podnela „Koalicija: Aleksandar Vučić – Brže, jače, bolje“, za izbor odbornika Skupštine grada Zaječara. Listu sa predlogom za 50 mesta u budućoj Skupštini grada, podnela je koalicija koju čine Srpska napredna stranka, Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS), Udruženje građana ZA česme i Ujedinjena seljačka stranka.  
Ova koalicija je osvojila oko 28 odsto što je bilo dovoljno tek za drugo mesto iza liste  grupa građana „Boško Ničić- Pokret za Krajinu”.
*
Saopštenje na zvaničnoj stranici grada Zaječara / Foto: PrintScreen

Na redovnim lokalnim izborima u Kosjeriću, sa 9.771 građana upisanih u birački spisak, glasalo je nešto više od 67 procenata. I tu je SNS išao u koaliciji sa SPS, SDP i PUPS što im je donelo 32 procenta glasova. 

Na izborima za lokalne vlasti u Vrbasu, vladajuća SNS je  osvojila visokih 42,9 odsto, ali je i ovoj opštini u Bačkoj izašla u koaliciji sa SDPS, PUPS i SVM.
*
Rešenje o proglašenju koalicije / Foto: PrintScreen

Koalicija je napravljena i za izbore u Odžacima, i to u sastavu SNS, SVM, SDPS, što direktno potvrđuje izborna lista za odbornike koju je predala koalicija Aleksandar Vučić Brže – Jače – Bolje”. U ovom mestu je ova koalicija osvojila poverenje 55,5 odsto onih koji su glasali. 
Iako na sajtu opštine Kovin, u delu posvećenom lokalnim izborima, nema preciznije informacije da li je SNS nastupila samostalno, lokalni opštinski odbor SDPS (Rasim Ljajić) najavio je  20. aprila ili poslednjeg dana kampanje da će “Socijaldemokratska partija Srbije na izbore izlazi zajedno sa koalicionim partnerom Srpskom naprednom strankom”. To znači da je i u ovoj banatskoj opštini SNS imala sigurno jednog koalicionog partnera koji je doprineo rezultatu od 43, 2 odsto osvojenih glasova. 
Naslovna fotografija: Nenad Đorđević / Fonet