SNS ispunila sve što je obećala

Lider SDP-a o razlozima za koaliciju sa (www.sdpsrbije.rs, 24. 1. 2016. godine)
“Razlozi za koaliciju sa naprednjacima je što smo sa njima dobro sarađivali i što su ispunili sve što su obećali tokom predizborne kampanje 2014.“
U susret novim vanrednim izborima i obećanjima za građane, mahom o boljem životu ukoliko zaokruže baš njihov broj, javnost sluša i opravdanja stranaka u vezi sa odabirom njihovih koalicionih partnera.  

Tako je predsednik Socijaldemokratske partije Srbije (SDPS) Rasim Ljajić saradnju sa Srpskom naprednom strankom (SNS) objasnio njihovim rezultatima, odnosno činjenicom da su ispunili sve što su obećali na prošlim izborima.
 
Budući da se ovakve izjave poput Ljajićeve često ponavljaju, Istinomer je odlučio da podseti na neka neispunjena predizborna obećanja SNS-a, kako naše čitaoce, tako i ministra Ljajića.

Ugovor sa “Etihadom” ipak nije objavljen do kraja izborne kampanje 2014, već tek nakon velikog pritiska javnosti, 14. avgusta te godine. Ni tada, međutim, nisu objavljeni svi ugovori sklopljeni sa ovom arapskom kompanijom o preuzimanju većinskog dela akcija “JAT-a”. Javnost još uvek nije upoznata ni sa svim detaljima i iznosima subvencija zajedničkoj kompaniji “Er Srbija”.  

Aleksandar Vučić je prilikom posete Vranju u martu 2014. rekao  da će do kraja tog meseca biti napravljen plan i program za rešavanje problema vranjske fabrike tekstila “Jumko”, koja je tada zapošljavala 1700 radnika i radnica, a čiji su zaposleni bili u štrajku. On je tada rekao da će za nekoliko dana predstavnici “Jumka” razgovarati sa predstavnicima Ministarstva finansija i zamolio radnike da imaju poverenja u državu, koja je inače 60% vlasnik ove fabrike. Ipak, to se do roka koji je dao, kraj marta 2014, nije dogodilo, pa su radnici “Jumka” štrajkovali sve do oktobra 2014, odnosno 226 dana.  

U martu 2014. godine  tadašnji prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić lično je zakačio znak nemačkog automobilskog giganta na novi autobus “Ikarbusa” i istakao da se za novi autobus već interesuju iz susedstva, dodajući da će se prodavati na području cele jugoistočne Evrope. Istinomer je u tom periodu pažljivo pratio realizaciju ove investicije, ali ni posle pet meseci otkako je prvi “srpski mercedes” izašao sa proizvodne trake za njega nije bio pronađen kupac.  

Potpredsednik SNS-a je u više navrata tokom predizborne kampanje isticao da penzije neće biti smanjivane, a da je njegova stranka garant da će tako biti. Ipak, u septembru 2014, Vlada Republike Srbije donela je odluku da plate u javnom sektoru veće od 25.000 dinara smanji za 10 do 10,5 odsto, a da penzije koje prevazilaze 25.000 dinara smanjuje progresivno.   

Preuzimanje odgovornosti za neostvarena predizborna obećanja u Srbiji je nepoznanica, a političari uglavnom računaju na zaborav birača i obamrle medije koji nisu spremni da podsećaju donosioce odluka na ono što su ranije izgovarali. To i potvrđuje izjava ministra Ljajića koji je, izgleda, u izbornim kampanjama, spreman da biračima kaže i obeća bilo šta, bez obzira na utemeljenost u činjenicama. S obzirom da je prema podacima Istinomera, Srpska napredna stranka, više puta prekršila predizborna obećanja iz 2014, izjavu Rasima Ljajića ocenjujemo sa kratke noge.