Smenićemo odgovorne za nerealne račune

Ministarka energetike o odgovornima za sporne račune za struju. (Tanjug, 18.1.2014. godine)
“U slučaju da se ispostavi da nešto nije urađeno sa strane EPS-a kako treba, ljudi će snositi posledice toga. Prve posledice su naravno, da će biti smenjeni. ”

Nakon što se pojavio veliki broj reklamacija potrošača zbog visokih računa za struju, ministarka energetike najavila je da će, ukoliko se pokaže da je bilo propusta, nadležni „snositi posledice“. Naglasila je da Ministarstvo energetike poštuje izveštaj EPS Snabdevanja da nije bilo sistemske greške, ali da isto tako smatra da nezavisna institucija, odnosno Regulatorna agencija za energetiku treba da izvrši dodatne provere.

Posle nekoliko dana, ministarka Mihajlović je potvrdila da je bilo problema u očitavanju struje, ističući da je formirana komisija koja će utvrditi šta se zapravo dogodilo. Smenjen je i direktor EPS Snabdevanja Dejan Vasić, a na njegovo mesto imenovan Željko Marković.

“Insistirala sam da odgovorni zaista odgovaraju. Na današnjoj sednici Nadzornog odbora Elektroprivede Srbije smenjen je direktor EPS Snabdevanja, postavljen je drugi čovek. I ovo jeste prva smena što ne znači da će biti i poslednja. Privredna društva za distribuciju itekako moraju da povedu računa o svom poslovanju. Ja očekujem da Elektroprivreda Srbije formira svoju komisiju, i itekako pogleda poslovanje distribucija. Ne može, nije razlog, dakle ono što ja čujem od određenih direktora distribucija da je osnovni razlog zašto je nastao problem zato što je formirano preduzeće EPS snabdevanje. Naravno da je formirano, i treba da bude formirano jer treba da se reformiše EPS. A ono što se dešava u distribucijama, je nešto sa čim, gde mi nećemo stati. Dakle ovo je bila prva smena – videćemo šta će biti u nastavku.”
Tanjug, 22. 1. 2014. godine

Ispunjeno obećanje ministarke energetike.

Naslovna fotografija: FoNet/Zoran Mrđa