Skadarlija će biti završena tako da desetinama godina neće biti potrebna rekonstrukcija

Zamenik gradonačelnika, a u vreme davanja izjave gradski menadžer Beograda, o radovima na Skadarliji (RTS, 13.11.2017.)
2. 2. 2021.
Teme / Ocene: Radi se na tome
„Rekonstrukcija (…) biće završena tako da desetinama godina ubuduće neće biti potrebna bilo kakva rekonstrukcija, s obzirom na to da će biti urađena sa podlogom koja će sačuvati kaldrmu od bilo kakvih deformiteta“

Majstori uskoro kupe alat iz Skadarlije!“ glasio je naslov Večernjim novostima u januaru 2019. godine. U tekstu se tvrdilo da se za sedam dana očekuje završetak treće, odnosno poslednje faze rekonstrukcije Skadarlije.

“Osim Skadarske, sređene su i bočne ulice, pa je, tako, deo Strahinjića bana pretvoren u pešačku zonu. Osim ulepšavanja, u „boemskoj četvrti“ zamenjene su vodovodne i kanalizacione cevi, ali su izvršene i neophodne intervencije na toplovodu. Postavljena je kaldrma na delovima na kojima se nekad nalazio asfalt”, pisale su Večernje novosti.

Povezan sadržaj

Ipak, danas, dve godine i nekoliko dana kasnije, u istim novinama pojavio  se tekst pod naslovom: „Boemska četvrt gotova do maja: Počeli završni radovi na rekonstrukciji glavne kaldrme i trotoara u Skadarskoj ulici“, a na sajtu grada objavljena je izjava direktora Turističke organizacije Beograda Miodraga Popovića da je sada u toku treća, završna faza.

“Zato je Grad Beograd, u dogovoru sa vlasnicima i menadžerima ugostiteljskih i drugih objekata u Skadarliji, sa kojima je održano više sastanaka sa gradskim urbanistima, zamenikom gradonačelnika i predstavnicima gradskih službi, krenuo u projekat rekonstrukcije, i to u tri faze koje obuhvataju prostor od Ulice cara Dušana do vrha Skadarlije. Rekonstrukcija se sprovodi u fazama, a sada je u toku treća, završna faza“, izjavio je Popović.

 

Izvor: Google maps – Istinomer

 

Podsetimo, sadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je još krajem 2017. godine, tada kao gradski menadžer, rekao da kada radovi budu završeni, „desetinama godina ubuduće neće biti potrebna bilo kakva rekonstrukcija“.

Povezan sadržaj

Zatim je na proleće 2018. godine izjavio da treća, tj. poslednja faza rekonstrukcije Skadarske ulice počinje nakon letnje sezone, odnosno u oktobru i da će biti završena do sredine decembra te godine.

Istinomer je to obećanje ocenio kao neispunjeno.

U međuvremenu, zaličilo je da je rekonstrukcija završena i da će možda stvarno uslediti desetine godina uživanja, ali…

Ekipa Istinomera bila je danas u Skadarskoj ulici gde je, osim znaka „Pešaci, pažnja gradilište“, videla i pano na kojem je kao datum planiranog završetka radova naveden 10. jun 2021. godine.

 

 

Rubovi ulice nisu dirani, osim oko postojećih stabala, kao i na mestima gde se planira sadnja novih. Ostatak, tj. veći deo je raskopan i blatnjav. 

Nejasno je koliko je zaista prošlo faza, koja je otpočela, koja je završna i da li će ih biti još pošto se Grad Beograd nije udostojio da odgovori na pitanja Istinomera. 

Prema tome, tim Istinomera obećanju Gorana Vesića daje ocenu koja je možda i dalje naivno optimistična – radi se na tome.

 

Naslovna fotografija: Prinstscreen RTS