Siromašni će dobiti krov nad glavom

ministar prostornog planiranja o izgradnji socijalnih stanova u 12 opština. (Beta, 26. 12. 2010. godine)
„Naredne (2011.) godine će početi izgradnja 1.633 socijalna stana u 12 gradova Srbije, koje će sa 32 miliona evra finansirati Razvojna banka Saveta Evrope.“

Prošle nedelje je potpisan sporazum sa bankom za sufinasiranje projekta socijalnog stanovanja da bi sledeće (2011.) godine počela gradnja jeftinih, neprofitnih stanova u Zaječaru, Zrenjaninu, Kikindi, Kragujevcu, Kraljevu, Kruševcu, Nišu, Pančevu, Pirotu, Smederevu, Užicu i Čačku.

Izgradnja 1.700 jeftinih stanova od kojih bi nakon završetka gradnje 500 bili davani u neprofitni zakup socijalnim kategorijama stanovništva i 1.200 bi bilo ponuđeno na prodaju po znatno nižim tržišnim cenama u 12 opština u republici kao projekat nije realizovan. Bivši ministar Dulić rekao je da će to biti veoma kvalitetni stanovi jer ih gradi država, a istovremeno vodilo se računa prilikom izbora lokacije, da se budućim stanarima omogući da budu integrisani u gradsku zajednicu, odnosno da im budu dostupna i obdaništa i zdravstvene ustanove i saobraćajna infrastruktura. Na ovaj način je trebalo da bude uposlena domaća građevinska operativa. Ukupna vrednost projekta je 58 miliona evra, od čega je 32 kredit Banke za razvoj Saveta Evrope, a ostatak su bile dužne da obezbede država i lokalne samouprave.

U Nišu je doduše u aprilu 2012., postavljen kamen temeljac za 237 stanova u Ulici Petra Ranđelovića u naselju Ledena stena ali, se vrlo brzo odustalo od daljih radova, iako je iz Evropske banke za razvoj stigao novac u budžet Srbije. U ostalih 11 opština ni kamen temeljac nije postavljen.

Bivši ministar dobija ocenu „neispunjeno“.

Prema tom projektu u Nišu je trebalo da bude izgrađeno 237 stanova, u Pančevu 77, u Kikindi 60, po sto u Zrenjaninu i Kraljevu, 150 u Smederevu i 65 u Pirotu.