Selidba groblja je zakonita

Ministar rudarstva o preseljenju naselja Vreoci. (Beta, 29. 4. 2011. godine)
„Rudarski basen Kolubara je oko preseljenja uradio sve što je u skladu sa zakonom.“

Vlada Srbije donela je u februaru 2009. godine rešenje kojim je rudarskom basenu „Kolubara“ omogućeno da iseli naselje Vreoci i lokalno groblje, kako bi zalihe uglja ispod tog naselja bile dostupne rudniku. Međutim, meštani su se protivili toj odluci. Posle nekoliko neuspešnih pokušaja koji su zaustavljani protestima Vreočana, preseljenje groblja je počelo u julu 2011. godine.

Nezadovoljni stanovnici su se žalili Upravnom sudu u Kragujevcu, a početkom avgusta sud je doneo presudu kojom je vladino rešenje o izmeštanju naselja i groblja proglasio kao protivpravno.

„Po toj presudi, vladino rešenje iz februara 2009. godine o opštem interesu za eksproprijaciju privatne imovine na tom području, kojim je praktično naređeno iseljenje celih Vreoca, protivpravno je zato što građanima pogođenim tom odlukom nije omogućeno učešće u postupku.“

Politika, 22. 9. 2011. godine

Stoga, Istinomer izjavu ministra Dulića ocenjuje kao neistinitu. 

Uprkos odluci suda, lokalna vlast je nastavila preseljenje, a tim povodom oglasio se i zaštitnik prava građana Saša Janković.

Politika, 22. 9. 2011. godine
„Nedopustiv je stepen neodgovornosti i neprofesionalnosti ako najviši organi vlasti donose odluke koje proizvode ogromne posledice po živote i imovinu građana, a te odluke imaju takve manjkavosti da ih sudovi naknadno poništavaju ako nezakonite.“