Saradnja sa DS i LDP je naučna fantastika

Tvrdnja lidera SPS-a tokom predizbornih mitinga. (Beta, 3. 5. 2008. godine)
„Novinski napisi o sporazumu SPS, DS i LDP su naučna fantastika, jer SPS nikada ne može biti u koaliciji sa strankama koje vode antidržavnu i antinacionalnu politiku“

U poslednjih godinu dana lider SPS Ivica Dačić značajno je promenio svoj stav prema Demokratskoj stranci (DS). U predizbornoj kampanji za parlamentarne izbore 2008. Dačić je u više navrata govorio o DS u negativnom svetlu i opovrgavao saradnju sa tom strankom nakon izbora.

Posle majskih izbora Socijalistička partija Srbije je „promenila ploču“ i formirala koaliciju sa DS na republičkom nivou. Nakon lokalnih izbora u Beogradu SPS je sa DS formirala vladajuću koaliciju uz manjinsku podršku LDP. I tu nije kraj, posle godinu dana saradnje SPS i DS, Demokrate su postale ideološki najbliži SPS.

„Pošto je DS članica Socijalističke internacionale, oni su SPS-u u ovom trenutku ideološki najbliži, bez obzira što to može da zvuči čudno i našima i njihovima.“

Blic, 23. 8. 2009. godine

Upoređivanjem gore navedenih izjava, uređivački tim Istinomera ocenjuje Dačića po pitanju saradnje SPS i DS kao nedoslednog.

Naslovna fotografija: FoNet/Zoran Mrđa