Sanjao sam noćas benzin jeftin…

Ministar trgovine o očekivanjima pada cena goriva u 2010. godini. (Beta, Studio B, 03.01.2010. godine)
„Nepredvidivo je kretanje cena nafte i naftnih derivata, ali informacije sa svetskih berzi pokazuju da su cene stabilne i da imaju tendenciju pada. Ja pre očekujem sniženje i stabilnost cena goriva, nego poskupljenje.“

Milosavljevićeva „očekivanja“ se, ipak, nisu ostvarila. Sve vrste goriva u Srbiji poskupele su već 13. januara 2010. u proseku za 84 pare po litru, pri čemu je motorni benzin u proseku poskupeo za 77 para, a dizel goriva za 91 paru po litru.

Ni izjave trgovaca naftnim derivatima nisu išle u prilog ministrovom očekivanju.

Ukoliko ne bude berzanskih manipulacija, ne može se očekivati da će gorivo u Srbiji u 2010. pojeftiniti…Nerealno je očekivati jeftinije gorivo u Srbiji jer „prolazi kriza, pa će biti veća tražnja za naftom što prouzrukuje i veću cenu. Takođe, izvori nafte ne mogu da se šire, a situacija na Bliskom istoku je nestabilna, što ne ide u prilog pojeftinjenju goriva.

Nebojša Atanacković, Nafta a.d., B92, 11.januar 2010.godine

Vlada je zatim, 21. januara, povećala akcize na naftne derivate za 1,58 odsto, pa su cene svih vrsta benzina porasle za još 70 para po litru.

Sada veće učešće u ceni derivata najavljuju i privatni vlasnici benzinskih pumpi, a izvesno je da će do kraja meseca biti redovnog usklađivanja cene goriva sa svetskim kretanjima na naftnom tržištu. Sasvim dovoljno da bi Istinomer izjavu ministra Milosavljevića ocenio kao neistinitu.