Šaban dobio ulicu i spomenik, ali…

Gradonačelnik Niša o odavanju počasti pevaču Šabanu Bajramoviću. (Politika, 4. 4. 2009. godine)
„Još prošle godine pokrenuta je inicijativa da Šaban dobije i ulicu i spomen-obeležje u Nišu. I jedno i drugo će biti brzo realizovano jer je to i naša ljudska obaveza, kao i obaveza grada prema sugrađaninu i velikom umetniku.“

Iako su posle smrti Šabana Bajramovića niške vlasti pokazivale volju da svom sugrađaninu ukažu počast, vrlo brzo se ispostavilo da veliki umetnik neće baš tako brzo dobiti ono što mu je namenjeno. Skupština grada Niša jeste već sledećeg meseca (5. maja 2009.) donela odluku da se Južni bulevar preimenuje u Bulevar Šabana Bajramovića, ali je ta inicijativa odmah naišla na žestoka protivljenja stanovnika te ulice. Potpisivana je peticija protiv preimenovanja, a tom prilikom je čak i napadnuta supruga pokojnog pevača Milica Bajramović. Gradonačelnik je „izrazio žaljenje zbog incidenta“, a predsednik Skupštine Niša ponovio da će vlast sprovesti ono što je već odlučeno.

„Grad je doneo odluku da Južni bulevar ponese ime Šabana Bajramovića, i od nje neće odustati. Nisam znao za napad na gospođu Bajramović, i ne znam detalje, ali sam zgrožen tim činom i u ime grada se izvinjavam supruzi slavnog pevača.“

predsednik Skupštine grada Niša Mile Ilić, Narodne novine, 11. 05. 2009. godine

I pored „čvrste“ odluke bulevar je samo formalno promenio ime, ali, u stvarnosti, i dalje nema tabli sa novim nazivom. Razlozi su, navodno, proceduralne prirode.

„Moraće da se ponovi tender za nabavku tabli koje će biti postavljene ne samo u ovoj ulici već u svim ulicama u kojima su promenjeni nazivi.“

gradski većnik skupštine grada Niša Biljana Jovanović, Blic, 09. 04. 2010. godine

Što se tiče spomenika, on je postavljen na nišavskom keju 12. avgusta 2010. na početku džez-festivala „Nišvil“. Statuu pevača, visoku oko dva metra, otkrili su ministar kulture Nebojša Bradić i gradonačelnik Niša Miloš Simonović.

Počast romskom umetniku nije dugo trajala. Tokom jeseni i zime izgrednici su grafitima nekoliko puta oštetili spomenik.

„Nepoznati vandali oskrnavili su juče spomenik kralju romske muzike Šabanu Bajramoviću na nišavskom keju. Po spomeniku su belom farbom ispisali naziv američkog treš hevi-metal benda Slejer.“ (Danas, 7. 10. 2010. godine)

„Nepoznati počinioci sprejem su nacrtali kukasti krst na postamentu spomenika Šabana Bajramovića u centru Niša.“ (Južne vesti, 11. 11. 2010. godine)

„Treći put za nešto više od dva meseca spomenik Šabanu Bajramoviću koji se nalazi u amfiteatru na nišavskom keju, išaran je sprejem. Ovoga puta na postamentu su crvenim sprejem ispisana četiri slova S.“ (Blic, 29. 12. 2010. godine)

„Spomenik pevaču romske muzike Šabanu Bajramoviću na keju pored Nišave u Nišu oskrnavljen je grafitom ‘Stop ciganskom teroru’.“ (Beta, 16. 2. 2010. godine)

Šaban Bajramović je dobio ulicu i spomenik kako je i najavljeno, ali u praksi i dalje ima problema sa očuvanjem njegovih obeležja. Zbog toga Istinomer izjavu gradonačelnika Niša označava ocenom „skoro ispunjeno“.