Sa DS-om ili bez njega?

Lider LDP o odnosu sa Demokratskom strankom. (Blic, 8. 8. 2011. godine)
„Uvek smo bili jasni. DS nije iskonski neprijatelj LDP. Tadić za nas nije crvena marama, ali ni crveno slovo.“

Čim je osnovana Liberalno demokratska partija, Jovanović je sve lidere drugih partija i njihove politike predstavio kao nešto protiv čega će se boriti. U istom intervjuu, on, ipak, ne isključuje saradnju sa DS.

„Znači, vi ste alternativa politikama DSS i DS?

– Nemam vremena za Koštunicu, Tadića, Šešelja, Miloševića. Nemam ni za sebe. Toliko smo toga propustili da hoću da razmišljam samo o onome što u Srbiji LDP treba da uradi. Moj odgovor biće plan deset reformi koji će Srbiju potpuno transformisati.

Da li je moguća saradnja sa DS, ako se ima u vidu da dobrim delom strukturu stranke gradite na njihovom članstvu?

– Ne mislim da treba da se distanciramo od onih koji u nama vide efikasniju stranku od DS ili bilo koga drugog. Nije problem to što nam prilaze njihovi dojučerašnji članovi ili birači. Problem koje stranke u Srbiji imaju sa LDP je naša konkurentnost.“

Blic, 4. 11. 2005. godine

Ubrzo on izjavljuje kako se „LDP delom oslanja na DS“, ali pojašnjava da misli „na ljude koji su jasno uočili transformaciju kursa DS i distanciranje od ideja na kojima je počivala“(Blic, 14. 11. 2005. godine)

U vreme raspisivanja referenduma za promenu Ustava, LDP je pokrenuo kampanju za njegovo bojkotovanje i oštro je kritikovao predsednika DS-a.

„On (Jovanović) je podsetio i na Miloševićevu tvrdnju iz perioda uoči usvajanja ustava 1990. o neophodnosti održavanja javne diskusije o predlogu tog dokumenta. Jovanović je predstavio letak na kome je citirana ta Miloševićeva izjava, ali i izjave Borisa Tadića i Vojislava Koštunice kojima se opravdava sadašnje kršenje demokratske procedure i izostanak javne rasprave. Na letku se nalazi i poruka ‘Gori od najgoreg’.“

Politika, 7. 10. 2006. godine

Pred parlamentarne izbore 2007. bivši potpredsednik DS-a rekao je da saradnja sa bivšom strankom dolazi u obzir, ali samo pod jednim uslovom.

„Lider LDP-a Čedomir Jovanović izjavio je da je spreman na saradnju sa DS-om pod uslovom da posle izbora ‘insistira na principima vlade premijera Zorana Đinđića’.“

Tanjug, 27. 12. 2006. godine

I u 2007. i 2008. godini Jovanović je nastavio sa dvojakim izjavama ka DS-u i Borisu Tadiću – red kritike, red preporuke za saradnju.

„Tadić je sa Koštunicom, Koštunica sa Cecom, Ceca sa mafijom i to bi trebalo da bude Srbija koja ima evropsku budućnost. On (Jovanović) je rekao da bi vlada koja je sposobna da se suoči sa problemima koji muče Srbiju bila vlada koalicije LDP-GSS-SDU-LSV sa DS i manjinskim partijama.“

Danas, 15. 1. 2007. godine

„Lider LDP Čedomir Jovanović izjavio je sinoć da DS vidi kao partnera u budućoj vladi, uprkos kritikama koje iznosi na račun te partije…Jovanović je objasnio da su njegove kritike konstruktivne i predstavljaju posledicu procene LDP-a da se njima ‘otvara prostor za zaokret’ u politici DS-a, pre svega prema Kosovu.“

Danas, 3. 4. 2008. godine

U sličnom stilu Jovanović je nastavio i nakon što je Demokratska stranka sa koalicionim partnerima osvojila 2008. parlamentarnu većinu i formirala Vladu. Lider LDP-a je prema DS-u i Tadiću zauzeo stav kojim poručuje da će sve proevropske zakone podržavati, dok će sve ostale, za koje proceni da nisu u interesu Srbije, osporavati.

S obzirom na to da je predsednik LDP-a u proteklom periodu napadao svoju bivšu stranku i partijskog kolegu, ali i da u isto vreme nije isključivao saradnju sa njima, Istinomer mu daje ocenu „nešto između“.