Ruski gas do Srbije „kalira“ u ceni

Generalni direktor Srbijagasa o jeftinijem ruskom gasu. (Beta, FoNet, 23. 4. 2012. godine)
„Sporazum će značiti povoljnije uslove isporuke ruskog gasa Srbiji i nižu cenu od najmanje 12 odsto, jer je moguće da prilikom potpisivanja bude dobijen i dodatni popust.“

Prvi čovek Srbijagasa najavio je u aprilu 2012. godine da je postignut sporazum o isporuci ruskog gasa za narednu deceniju koji će garantovati stabilnu isporuku i jeftiniji gas za najamanje 12 odsto. U oktobru su predstavnici vlada Rusije i Srbije potpisali u Beogradu taj sporazum koji predviđa godišnju isporuku od pet milijardi kubika gasa Srbiji do 2021. godine. Tada je procenjeno da je moguće da se s početka 2013. cena gasa sa 470 dolara za 1.000 metara kubnih spusti na 420 dolara.

Nova niža nabavna cena gasa, od projetovanih 420 dolara dogovorena je u februaru (2013.) nakon što je Bajatović boravio u Rusiji. Početkom marta potpisan je i taj ugovor, te je ugovoreno da prosečna cena gasa u ovoj godini bude oko 370 dolara za 1.000 kubnih metara ovog energenta. To je svakako više od 12 odsto nego prošle godine u istom kvartalu kada za tu količinu država odvajala 488 dolara i kada je direktor Srbijagasa govorio o pojeftinjenju.

To znači da je Bajatović govorio istinu.

Ono što je važno napomenuti jeste da se nabavna cena gasa usklađuje kvartalno, da su tokom godine mogući i skokovi i padovi vrednosti ruskog energenta, ali nabavna cena nikako neće biti na nivou prošlogodišnje jer ugovor to garantuje. Sve to, ipak, malo znači samim potrošačima jer sniženje nabavne cene ruskog gasa oni neće osetiti na svojim računima.