Rusija nam nikad nije uvela sankcije

Ministar spoljnih poslova o odnosu prema krizi u Ukrajini. (Tanjug, 6. 5. 2014. godine)
“Naš stav se oslanja na dva principa. Prvi je da Srbija poštuje teritorijalni integritet svake države članice UN, a tako i Ukrajine. Drugi je da Srbija ne može uvesti sankcije Rusiji, jer Rusija nikada nije uvela sankcije Srbiji.”

Ministar inostranih poslova izjavio je da Srbija ne može da uvodi sankcije Rusiji, jer Moskva nikada nije uvela sankcije Beogradu i naglasio da se Srbija trudi da ima uravnoteženi stav vezan za krizu u Ukrajini.

Međutim, kako navodi agencija Beta, prve sankcije koje su se odnosile na zabranu izvoza oružja u tadašnju SFRJ uvedene su 26. septembra 1991, a 30. maja 1992. Savet bezbednosti UN usvojio je Rezoluciju 757 o SRJ, kojom se Srbiji i Crnoj Gori, koje su označene kao glavni krivci za rat u BiH, uvode oštre sankcije.

Krajem marta 1998. Savet bezbednosti UN usvojio je Rezoluciju 1160 o uvođenju embarga na izvoz oružja u SRJ u cilju podrške miru i stabilnosti na Kosovu.

Sve rezolucije usvojene su uglavnom jednoglasno, a kao stalna članica SB UN Rusija ni u jednom od tih slučajeva nije iskoristila pravo veta i sprečila uvođenje sankcija. Povodom pitanja u vezi sa Jugoslavijom, Moskva je u Savetu bezbednosti UN iskoristila pravo veta samo u decembru 1994, sprečivši usvajanje rezolucije kojom se, zbog teške humanitarne situacije na području Bihaća, tražila striktnija kontrola granica SRJ sa Hrvatskom i BiH, a nekoliko puta se uzdržala od glasanja.

 Zato izjavu ministra spoljnih poslova ocenjujemo kao neistinu.

Naslovna fotografija: FoNet/MOD