Rusi uskoro šalju kredit

Ministar spoljnih poslova o ruskom kreditu. (Tanjug, 28. 6. 2009. godine)
„Srbija u bliskoj budućnosti može da očekuje da će doći do realizacije kreditnog aranžmana o kojem su govorili predsednici Rusije i Srbije, Dmitrij Medvedev i Boris Tadić.“

Predsednici Srbije i Rusije su konačan dogovor o podizanju kredita postigli još u oktobru 2009. godine. Aranžman podrazumeva pozajmicu od 200 miliona dolara za budžet Srbije i još 800 miliona za finansiranje železničke infrastrukture. Deo kredita namenjen budžetu odobren je u aprilu 2010. godine, dok su pregovori oko drugog dela pozajmice nastavljeni.

Ipak, realizacija kredita namenjenog infrastrukturi nije tekla kako je ministar spoljnih poslova najavljivao. Štaviše, prošlo je gotovo dve i po godine od dogovora, a na najavljenih 800 miliona dolara još uvek se čeka.

„Pregovori o ruskom kreditu od 800 miliona dolara za modernizaciju srpske železnice konačno su završeni. U toku naredne nedelje trebalo bi da bude potpisan protokol, a potom sledi potpisivanje sporazuma i njegov ulazak u skupštinu, što će najverovatnije sačekati narednu vladu.“

Politika, 3. 3. 2012. godine

Budući da je realizovan samo manji deo kredita, a da ni posle toliko vremena nije isplaćen deo namenjen železnici, Istinomer obećanje ministra spoljnih poslova ocenjuje sa „krenuli, pa stali“.