Rušenje zbog građenja

Gradonačelnik Subotice o završetku zgrade pozorišta. (RTV Yu Eco, 30. 8. 2012. godine)
„Naš najveći ključni problem…je realizacija projekta našeg Narodnog pozorišta, nešto čime ćemo se baviti već od septembra.“

Novog gradonačelnika Subotice dočekala je nedovršena zgrada Narodnog pozorišta i svi problemi u vezi realizacije tog započetog projekta. Zajednički imenitelj problema svih prethodnih, pa i novih gradskih čelnika, zbog čega se ne završava rekonstrukcija objekta, jeste hronični nedostatak para, a ispostavilo se da je projekat dogradnje i sanacije subotičkog simbola kulture preambiciozan projekat. Zbog toga glumci Narodnog pozorišta nemaju godinama svoj dom, a centar grada je naružen. Proletos su čak i izvođači radova napustili gradilište.

U julu 2012. osnovana je radna grupa za projekat Narodnog pozorišta, koja je dobila zadatak da utvrdi da li je prostor od 16.600 kvadrata isplativ ili će deo nazidanog objekta biti porušen. Ona je, takođe, trebalo da proceni da li u istom prostoru napraviti multipleks bioskop.

Umesto u septembru, kako je bilo prvobitno najavljeno, novo idejno rešenje stiglo je u novembru i po tom planu buduće Narodno pozorište imaće 9.000 kvadrata. Za novac i nastavak gradnje lokalna samouprava tek bi trebalo da se pobrine.

„Predloženo je da ima jednu veliku i malu salu, da komercijalni prostori budu okorenuti prema Korzou i Trgu slobode. Fasada će biti izgrađena u duhu neoklasicizma, a binska kula nad velikom i malom dvoranom zadržaće postojeću visinu. Prema Idejnom rešenju, rušiće se gornji sprat prema Koorzou i Trgu slobode.“

Dnevnik, 29. 11. 2012. godine

Iako samo na papiru, rešavanje završetka zgrade subotičkog pozorišta se, koliko-toliko, pokrenulo. Dulić dobija ocenu „radi se na tome“, a Istinomer će nastaviti da prati kako će se dalje odvijati obnova.