Pozorište čeka svoje ruho

Gradonačelnik Subotice o obnovi pozorišta u tom gradu. (sajt grada Subotica, 16. 9. 2009. godine)
„Velika investicija (rekonstrukcija subotičkog pozorišta) u centru grada ne sme ostati nedovršena.“

Projekat rekonstrukcije subotičkog pozorišta napravljen je još 1996. godine. Zgrada, koja je izgrađena 1854. godine, toliko je bila oronula da je 1997. čak i zabranjen ulaz nju.

Obnova i izgradnja pozorišta počela je 2007. godine, ali je ubrzo došlo i do problema sa finansiranjem projekta. Prema protokolu o finansiranju, troškove je trebalo da dele Republika, Pokrajina i grad. Međutim, zbog kašnjenja u plaćanju, izvođač je obustavio radove.

Nekoliko meseci kasnije, i odbornici lokalne Skupštine usvojili su odluku o zaustavljanju izgradnje jer je za završetak potrebno čitavih 20 miliona evra. Predloženo je da se projekat izmeni i napravi manje i skromnije pozorište.

„Naloženo je da se izmenom projektno-tehničke dokumentacije izgradi jedna pozorišna dvorana i jedna manja kamerna scena, da se smanji visina objekta, a uvrste prostori i za komercijalne sadržaje kako bi troškovi bili manji.“

RTV, 27. 10. 2011. godine

Budući da je deo radova i pronalaženje novca trajalo četiri godine, da bi se onda odustalo od projekta, a da se sada čeka novi, Istinomer gradonačelniku Subotice daje ocenu „krenuli pa stali“.