Romima bolje, ali nedovoljno dobro

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić o unapređenju položaja Roma. (Tanjug, 13. 06. 2009. godine)
“Inkluzija romske manjine je dugoročni zadatak, kojim će sistematski, u narednih deset ili dvadeset godina, morati da se bave sve buduće vlade. Sami naši sugrađani Romi kažu da je njihov položaj u Srbiji, bez obzira na socijalne, zdravstvene i sve ostale okolonosti, daleko bolji nego u drugim državama.“

Čiplić je u više navrata ponavljao da se pred Srbijom nalazi dosta posla kada je reč o uključivanju romske zajednice u društvo. Ono što je ministar zaboravio jeste da samo dva meseca pre toga Romi nisu bili zadovoljni položajem jer je „podrška društva spora i da se sprovodi više rečima, nego na delu.“

Ovih dana, uoči Svetskog dana Roma, doživljavamo nemile scene. Dešavanja kod mosta Gazela i Univerzitetskog naselja pokazuju da Romi još nisu ravnopravni građani Srbije. Država bi morala više da povede računa o svojim građanima Romima i da im pomogne da nađu pravo mesto u društvu jer oni nemaju drugu državu osim Srbije. Preko Nacionalnog saveta Roma ove školske godine 182 studenta upisala su fakultet, a 121 učenik srednju školu, što je „dokaz“ poboljšanja položaja romske zajednice.

Ivan Vasić, portparol Nacionalnog saveta Roma

Beta, 8. april 2009. godine

Ipak, ministar Čiplić je i kasnije nastavio da podseća da Srbija mora da uradi mnogo više na integraciji Roma i da je to dugoročan posao.

Pred Srbijom je još dosta posla na iskorenjivanju predrasuda prema Romima i njihovom ravnopravnom uključivanju u sve društvene sfere. Koliko su Romi kao naši sugrađani vekovima zapostavljani, toliko je trajala i njihova segregacija. Međutim, ne možemo očekivati da ćemo sa kratko vreme sebi ‘sprati obraz’ pa kazati: ‘eto, učinili smo dosta na unapređenju položaja Roma i sad je sve u redu’. Ne, ta akcija mora da bude kontinuirana i zahteva strpljenje.

Dojče vele, 10. decembar 2009. godine

Zbog toga Istinomer izjavu ministra Čiplića o boljem položaju Roma u Srbiji ocenjuje kao poluistinitu.