Republika ne daje pare Jagodini

Gradonačelnik Jagodine o budžetu tog grada. (predizborni skup koalicije SPS-PUPS-JS, 30. 4. 2012. godine)
„Jagodini ne daje Beograd pare, već su to pare koje je ostvario gradski budžet sprovodeći štednju, na primer, tako što članovi gradskog veća ne primaju platu i mi tako uvećavamo budžet.“

Još u jesen 2011. u medijima je objavljena informacija da je grad Jagodina iz budžetske rezerve Republike, a na osnovu odluka Vlade Srbije, dobila 120 miliona dinara za finansiranje tekuće likvidnosti grada. Uvidom u dokumente Ministarstva finansija o izdacima iz budžetske rezerve Srbije od marta do septembra 2011, utvrđeno je da je taj grad tražio i dobio od države navedenu sumu za punjenje gradske kase, odnosno za plate i socijalna davanja.

Da stvar bude još gora Jagodina je dobila više novca od gradova koji su bili pogođeni elementarnim nepogodama, poput Kraljeva, Novog Pazara ili Čačka.

„Jagodina je dobila čak trećinu ukupnog iznosa od 363,5 miliona dinara, koliko je iz budžetske rezerve dobilo na desetine lokalnih samouprava, među kojima su Kraljevo, Arilje, Aleksinac, Ivanjica, Merošina, Vršac, Brus, Užice, Aleksandrovac, Kruševac i Niš, a koji su sredstva uglavnom tražili za sanaciju posledica elementarnih nepogoda – zemljotresa ili grada, popravku korita reka, kao i za obnovu škola.“

Danas, 29. 9. 2011. godine

Kraljevo je, na primer, za saniranje posledica zemljotresa iz republičke budžetske rezerve dobilo 100 miliona dinara, dok je Novi Pazar za saniranje posledica poplava tražio i dobio 20 miliona. Čačak je za popravku stanja posle zemljotresa tražio 30, a dobio 20 miliona dinara.

Pošto postoje precizni podaci da je njegov grad dobio pare sa republičkog nivoa, izjavu gradonačelnika Jagodine ocenjujemo kao „neistinu“.