Regruti izvolite u domovinu na hapšenje

Ministar za dijasporu nakon usvajanja predloga zakona o amnestiji. (Večernje novosti, 17. 12. 2009. godine)
„Vojni obveznici mogu slobodno da se vrate u zemlju i oni neće imati nikakve neprijatnosti ni na granici ni na našoj teritoriji.“

Istog dana kada je Srećković najavio Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o amnestiji osoba za koje postoji osnovana sumnja da su od 18. aprila 2006. do dana stupanja na snagu tog zakona učinile krivično delo izbegavanja vojne obaveze.

Dragoslav Aleksić, koji 14 godina živi u Austriji, 22. decembra ujutru se RTS-u javio sa graničnog prelaza Batrovci, gde je priveden jer je za njim podignuta poternica zbog neodazivanja vojnom pozivu. U Ministarstvu pravde kažu da je iz istog razloga, na graničnim prelazima privedeno više ljudi. Zato Istinomer izjavu ministra Srećkovića ocenjuje kao neispunjeno obećanje.

Iz Ministarstva pravde međutim, obećavaju da se hapšenja neće više dešavati.

Republičko javno tužilaštvo dalo je preporuku policiji i sudu da ne hapsi i zadržava mladiće iz dijaspore prilikom njihovog dolaska u Srbiju, koji su zbog odsustva iz zemlje postali počinioci krivičnih dela, jer nisu rešili vojnu obavezu. Predloženo je da se Zakon o amnestiji, koji je Vlada usvojila, po hitnom postupku nađe u Skupštini. Tada će vojni obveznici biti oslobođeni krivične odgovornosti, ali ne i vojne obaveze.

Mislim da je ovo pravi korak, tako da što se tiče građana Republike Srbije koji žive u inostranstvu, slobodno mogu da dođu u zemlju, neće biti ni pritvarani ni zadržavani„, rekao je sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen. (RTS, 22. decembar).