Srđan Srećković

Datum rodjenja: 12. 4. 1974.
Mesto:
Datum rodjenja: 12. 4. 1974.
Mesto:

Rođen je 1974. godine u Beogradu.

Završio je Petu beogradsku gimnaziju, a nakon toga i Ekonomski fakultet u Beogradu. Na istom fakultetu je i magistrirao na temu „Fiskalni menadžment“.

Bio je član Srpskog pokreta obnove od 1992. godine.

Od 2004. do 2007. godine bio je na poziciji pomoćnika ministra trgovine, turizma i usluga. Na funkciju ministra dijaspore jula 2008. godine došao je sa mesta pomoćnika direktora „Jat ervejza“. Početkom marta 2011. godine njegovom ministarstvu je pripojeno ministarstvo vera.

Iz SPO isključen je u februaru 2012. godine.

„Predsedništvo SPO isključilo je Srećkovića i državnu sekretarku Sanju Čeković iz stranke, a u obrazloženju se nаvodi da su isključeni zbog grubog kršenja Statuta, nepoštovanja odluka organa stranke i odbijanja zahteva Predsedništva SPO da podnesu ostavke na funkcije u Vladi Srbije’. Za odluku o isključenju glasali su svi članovi Predsedništva SPO osim Sanje Čeković, navodi se u saopštenju SPO. Ministar vera i dijaspore Srđan Srećković rekao je da su njegov i mandat državne sekretarke Sanje Čeković na raspolaganju premijeru od prvog trenutka rada Vlade, ali da ne pristaju na ucene onih koji traže njihove ostavke. Oni koji traže naše ostavke, naveo je Srećković, kritikuju vlast u kojoj učestvuju, ali se ne odriču nijedne funkcije i privilegije, ‘što je beščašće i nemoral’. On je dodao da su oni koje traže njihove ostavke, SPO doveli pred nestanak sa političke scene i stranku izložili podsmehu demokratske javnosti. Srećković je poručio da nikada i ni po koju cenu on i Čekovićka neće rušiti državnu politiku i ugrožavati nacionalne interese, kao i da će učiniti sve da SPO ponovo bude državotvorna, odgovorna i proevropska stranka.“ (Tanjug, Beta, 10. 2. 2012. godine) 

Ubrzo je formirao Izvorni srpski pokret obnove (ISPO).

„Unutar SPO formirana je frakcija Izvorni Srpski pokret obnove, koju predvode Srđan Srećković i Sanja Čeković, saopšteno je iz te frakcije. U saopštenju je istaknuto da je ključni cilj frakcije da se u najkraćem roku, pre izbora, SPO vrati izvornom državotvornom i nacionalnom programu koji podrazumeva modernu ekonomiju i izrazito proevropsko opredeljenje, ali i zaštitu državnih i nacionalnih interesa demokratskim sredstvima prihvaćenim u savremenom svetu. ‘Od uspeha ove frakcije zavisi da li će Srpski pokret obnove opstati na političkoj sceni, jer je ono što se u javnosti predstavlja kao politika stranke poslednjih meseci izazvalo nesagledive posledice po budućnost stranke’, istaknuto je u saopštenju.“ (Tanjug, Fonet, 10. 2. 2012. godine) 

Na parlamentarnim izborima održanim u maju 2012. Srećković i Čeković našli su se na listi „Izbor za bolji život – Boris Tadić“. 

U novembru 2013. Izvorni Srpski pokret obnove kolektivno je pristupio stranci Zajedno za Srbiju. 

„Izvorni Srpski pokret obnove kolektivno je pristupio stranci u osnivanju ‘Zajedno za Srbiju’, koju predvodi Dušan Petrović. Sporazum o kolektivnom pristupanju potpisali su Petrović, koji je i šef poslaničkog kluba ‘Zajedno za Srbiju’ i ovlašćeno lice izvornog SPO-a, poslanica Sanja Čeković. Potpisivanjem tog sporazuma, izvorni SPO, čiji je lider bivši ministar dijaspore Srđan Srećković, prestaje da postoji i obavezuje se da pozove sve svoje članove i lokalne organizacije da pristupe ‘Zajedno za Srbiju’.“ (RTS, 1. 11. 2013. godine) 

Na prvoj izbornoj Skupštini Zajedno za Srbiju održanoj 15. marta 2015. godine u Beogradu izabran je za potpredsednika ZZS. Bio je savetnik predsednika ZZS za međunarodne odnose.