Razvojna banka će napraviti bum

Predsednik Vlade APV Bojan Pajtić o Razvojnoj banci Vojvodine. (Dnevnik, 27. 2. 2012. godine)
„Ovo je veoma značajno za razvoj privrede u Vojvodini i za Razvojnu banku Vojvodine koja će u narednom periodu biti jedna od najznačajnijih institucija Pokrajine.“

Uoči početka predizbornih kampanja za sveopšte izbore vojvođanski čelnici bavili su se jačanjem prve pokrajinske banke, Razvojne banke Vojvodine (RBV). Podsećanja radi, ona je pravni naslednik propale Metals banke, a u većinskom je vlasništvu Vlade APV. Pripajanjem Razvojnog fonda Vojvodine (Fond) Razvojnoj banci i upumpavanjem 4,5 milijarde dinara fondovskog kapitala Pajtić je ocenio da će biti omogućeno ekonomičnije upravljanje bankom i da će se postići snažniji efekat u podsticaju privrede. Takođe, prvi čovek pokrajine smatrao je da je to dobro rešenje i zato što će ubuduće preko RBV-a novac biti usmeren na otvaranje novih radnih mesta, za podršku izvozu i za snaženje poljoprivrede. Pomoć za rad RBV-a pokrajina je očekivala i od Vlade Srbije jer je tadašnji premijer Cvetković obećao nekoliko milijardi dinara, ali da će banka ipak ostati u većinskom vlasništvu pokrajine.

Ali, umesto da postane „jedna od najznačajnijih institucija Pokrajine“, Razvojna banka Vojvodine je doživela potpuno drugačiju sudbinu. Poput Agrobanke i RVB je, prema stručnom mišljenju ministarstva finansija, nelikvidna i njen dalji rad bio je dovoden u pitanje. Da je to tačno vidi se i iz izveštaja o radu za prvih šest meseci 2012. Naime, od devet milijardi dinara, koje je država Srbija upumpala u RBV, čak 6,88 milijardi bilo je potrebno za pokrivanje njenih gubitaka. Poslovanje RBV proveravala je i policija, a Pajtić je smatrao da je to politička odluka i zagovarao još jednu dokapitalizaciju banke putem emitovanja obveznica. Konačno je postignut dogovor između republike i pokrajine da banka bude prodata, a da veće parče kolača njene imovine pripadne pokrajini, koja će ponovo osnovati Razvojni fond Vojvodine.

Pošto Razvojna banka Vojvodine nijednog trenutka nije poslovala pozitivno, a ni blizu nije postala najvažnija institucija za privredni razvoj pokrajine, vojvođanski premijer dobija ocenu „neispunjeno“.