Putevi u Vojvodini biće bez rupa

Predsednik Vlade Vojvodine o rekonstrukciji pokrajinske putne mreže. (Nacionalni građanski, 5. 4. 2008. godine)
„U naredne tri godine biće izgrađeni ili obnovljeni svi putevi u Vojvodini.“

Uoči pokrajinskih izbora 2008. godine, na kojima je kasnije Pajtić osvojio drugi mandat, vojvođanski premijer dao je hrabru izjavu, da u tom delu zemlje neće biti lošeg puta.

Četiri godine su prošle, Pajtić je započeo i treći mandat u julu 2012. godine, ali svi vojvođanski putevi nisu obnovljeni. Fond za kapitalna ulaganja Vojvodine, doduše, jeste od osnivanja do danas uložio dosta novca u saobraćaj, pa je više stotina kilometara lokalnih i regionalnih puteva završeno, izgrađeno je nekoliko mostova, ali daleko od toga da su od 3.300 kilometara puteva u Vojvodini, svi obnovljeni ili izgrađeni. Konkretno, do 2012. urađeno je nešto više od 1.500 kilometara saobraćajnica u Vojvodini.

Stoga, ocena za Pajtića „neispunjeno“.

Stručnjaci, inače, ističu da je nekvalitetno održavanje i dugogodišnje propadanje putne mreže u Vojvodini dovelo do toga da ni polovina puteva ne zadovoljava propisane standarde. To je još ranije potvrdio i direktor „Vojvodinaputa“, preduzeća koje brine o putevima drugog reda u pokrajini.

„Osnovna slabost putne mreže Vojvodine je njeno stanje. Približno 40 odsto putne mreže Vojvodine odgovara uslovima saobraćaja koji se odvija na njoj, što znači da taj deo puteva ne proizvodi povećane troškove održavanja, niti povećane troškove eksploatacije vozila.“

generalni direktor Vojvodinaputa Marko Cigić, RTV, 25. 7. 2010. godine