Proširenje prelaza kod Batrovaca do leta 2015.

Ministarka saobraćaja o proširenju prelaza kod Batrovaca. (Danas, 8. 11. 2014. godine)
„Do iduće letnje sezone završićemo i proširenje prelaza kod Batrovaca, kako putnici više ne bi čekali po sedam sati na granici.“
Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture najavila je u novembru prošle godine da će do početka ove letnje sezone, zbog velikog broja putnika i gužvi, granični prelaz Batrovci, između Srbije i Hrvatske, biti proširen.
Ali, to se nije dogodilo. Iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ističu da je novi rok za završetak rekonstrukcije graničnog prelaza druga polovina 2017. godine. A da li će rokovi biti probijeni zavisi, kako kažu, isključivo od finansija.

“Ukoliko se u budžetu Republike Srbije u ovoj godini obezbede sredstva za projektovanje, a u 2016. i 2017. godini za izvođenje radova, rokovi neće biti probijeni. Zastoj u sprovođenju projekta napravila je postojeća dokumentacija, koja je izrađena još pre deset godina. U odnosu na 2004. godinu, kada je i počela prva faza rekonstrukcije graničnog prelaza Batrovci, obim saobraćaja je povećan za 65 odsto. S obzirom na to da se od 2004. godine potreba graničnog prelaza promenila, kako zbog unapređenja poslovanja graničnih službi tako i usled povećanja obima saobraćaja svih kategorija motornih vozila, u toku je revizija postojeće dokumentacije, kako bi se započela realizacija proširenja prelaza”, kažu u Ministarstvu.

Fazom 2 predviđeno je da se izgradi novi robno-carinski terminal sa planiranim saobraćajnim objektima, infrastrukturnim objektima i objektima visokogradnje. Takođe, gradiće se i još jedna saobraćajna traka u smeru iz Srbije ka Hrvatskoj u dužini od oko 1,8 kilometara.
Ministarka Mihajlović je pre nekoliko dana bila u kontroli graničnog prelaza Batrovci i uverila se da je “potrebno odmah neke stvari popraviti”.

“Još prošle godine pokrenula sam završetak druge faze i proširenje, što će trajati bar još godinu dana. Ipak, već odmah mogu da se urade neke sitne stvari, postaviti osvetljenje, bolje oznake puteva, reflektore… Strašno je govorirti o turizmu i bezbednosti, a da najfrekventniji granični prelaz nema ni svetlo”, kaže Mihajlovićeva.

Dodaje i da je mnoge slala da gledaju i daju svoj predlog, i niko ništa nije radio i svi su govorili “ma nije strašno”.

“Zato sam otišla u inspekciju, zajedno sa direktorom “Puteva Srbije” i direktorom Uprave carina, i videli smo, na primer, da glavni reflektor ne radi. I, kako kaže moj sin, kad se ulazi u Srbiju, kao da ulazite u horor igricu”, kaže ministarka saobraćaja.
Kurir, 17.6. 2015. godine

Ona ističe i da je to najfrekventniji granični prelaz i da stanje na njemu mora da bude besprekorno.

“Možda ne može da ima 24 kućice, kao što imaju Hrvati, ali može da bude osvetljen i bezbedan, i biće”, zaključuje ona. Kurir, 17.6. 2015. godine

U Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture ističu da je javnu nabavku za izvođača radova i projektanta za ovaj projekat raspisala Građevinska direkcija Srbije, a da ugovor je dodeljen grupi ponuđača koju čine nosilac posla “Ingrap – Omni” i član grupe ponuđača CIP, koji je izabran za izradu projektno – tehničke dokumentacije.
Budući da do ove letnje sezone nije završeno proširenje prelaza kod Batrovaca, kako je to najavila ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, njenu izjavu ocenjujemo kao neispunjeno obećanje.